Locuintele nou-construite din orasul Unirii se vand doar daca dezvoltatorul este dispus sa incaseze banii in rate, direct de la client si nu prin intermediul bancii. Restrictionarea accesului la credite a ucis tranzactiile de apartamente din oras. Ele sunt sporadice si au loc doar in cazul unor oferte exceptionale.

Locuintele vechi nu au nici ele cautare. Doar inchirierile fac sa se mai poata vorbi despre o activitate imobiliara in urbea ardeleana.

Oferta de apartamente noi din Alba-Iulia este una redusa, comparativ cu alte orase mari. Eugen Moza, cosilier juridic in cadrul companiei imobiliare Angelo Team estimeaza un numar de aproximativ 150 de unitati scoase la vanzare in aceasta perioada.

Cele mai multe constructii noi sunt ridicate in centrul orasului. Aici peiaajul s-a imbogatit cu noua blocuri. O mare parte dintre apartamente au fost deja vandute. Anul acesta insa, speranta de a mai vinde un imobil in aceasta zona s-a redus drastic.

Locuitorii orasului nu mai pot accesa credite, iar dezvoltatorii care-si permit sa astepte sunt putini. Unii permit plata apartamentului pe o o perioada de maximum cinci ani. Unul dintre proiecte s-a vandut insa si in rate intinse pe durata a 20 de ani.

Cel mai greu in aceasta perioada le este celor care sunt in primele etape de constructie a proiectelor. „Proiectele de locuinte noi stagneaza clar in aceasta perioada. Se mai fac tranzactii doar in situatia creditarii din partea dezvoltatorilor. Sunt cazuri de credite cu buletinul oferite in special in cazul constructiilor in faza de proiect”, spune Diana Stoia, agent imobiliar Dada Imobiliare.

Intrecere pe rate

Orhideea a fost singurul proiect in care au putut fi cumparate locuinte platind dezvoltatorului rate timp de 20 de ani, cu plata in rate esalonate. Proiectul este unul semirezidential care cuprinde si vile. Oferta cuprindea apartamente in cadrul unei vile, ce puteau fi achizitionate platind un avans de 10% si rate lunare de aproximativ 600-800 de euro.

Cazurile de acest tip nu sunt atat de raspandite pentru ca Alba ramane o piata mica”, precizeaza Eugen Moza. Sprijinul dezvoltatorilor in achizitia de unitati locative noi presupune in general posibilitatea achitarii valorii acestora intr-o perioada medie de cinci ani.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.