Fara indoiala, un apartament in regim hotelier aduce venituri sensibil superioare in comparatie cu inchirierea clasica. In situatia economica actuala, un astfel de business este o optiune tot mai cautata. Exista insa si inconveniente.

Castiguri scazute ale acestui tip de business

Sorin Ionescu, Managing Partner Fivestar Hospitality

„Definitia din sistemul de clasificare din Romania a apartamentelor in regim hotelier spune ca acestea sunt structuri de primire turistice constand dintr-un numar limitat de spatii, ce ofera servicii de cazare si posibilitatea prepararii hranei in bucataria folosita exclusiv de turisti.

Se pot organiza si spatii special amenajate pentru prepararea hranei destinate exclusiv turistilor. Piata hoteliera si piata apartamentelor de acest tip nu se afla in concurenta, intrucat potentialii oaspeti fac parte din segmente complet diferite. „Nu as putea recomanda serviciile apartamentelor in regim hotelier, pentru ca principala problema este promovarea acestor disponibilitati si vanzarea propriu-zisa“.

Dat fiind ca un sistem de acest tip nu este foarte sigur, nu se poate recomanda potentialilor clienti interesati de asemenea servicii sa isi caute cazare in ziare sau in site-uri de mica publicitate.

„In lipsa unui sistem care sa iti asigure un grad de ocupare cu un randament macar egal cu inchirierea pe termen lung (sase luni sau un an), sunt sceptic in privinta rentabilitatii, mai ales ca aceasta afacere presupune si un serviciu de curatenie care merita organizat doar de la un anumit numar de unitati gestionate“.

In ceea ce priveste conditiile de inregistrare a unui apartament in regim hotelier, acestea depind de cladire, care trebuie sa fie in stare buna, cai multiple de acces, dar si de posibilitatile de parcare. De o maxima importanta este si tot ceea ce tine de instalatii sanitare, tehnice sau de incalzire, precum si utilitatile, mobilierul, serviciile sau designul propriu-zis al locuintei.

Preturi intre 20 si 50 de euro pe noapte

Bogdan Barbulescu, Broker Regatta

In primul rand, un apartament inchiriabil in regim hotelier trebuie sa fie situat intr o zona centrala, in apropiere de mijloacele de transport in comun. Daca locuinta se afla intr-o zona cu multe restaurante, cafenele sau magazine, acesta reprezinta un atu in plus.

„Cei care apelaeza la astfel de servicii sunt straini si folosesc apartamentele doar pentru a se odihni. Este necesar ca acestea sa fie complet echipate si mobilate, iar mobila sa fie cel putin de calitate medie. Culorile mobilierului trebuie alese foarte atent, clientii prefera culorile neutre“.

Persoana care detine un astfel de apartament trebuie sa dea dovada de o mare flexibiliate. „Vizionarile sunt deseori anuntate in ultimul moment, iar curatenia trebuie sa fie facuta rapid dupa plecarea unui chirias, pentru ca un altul poate aparea intr-un timp foarte scurt“.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.