Desi preturile apartamentelor noi nu au suferit modificari in luna martie, preturile apartamentelor vechi din Capitala au coborat cu o medie incredibila de 15% fata de luna precedenta, cu siguranta cea mai mare scadere pana in acest moment, potrivit analizei lunare realizate de compania de consultanta imobiliara Colliers International.

"Sectoarele Bucurestiului au inregistrat scaderi intre 20% si 5% in luna martie fata de luna februarie, cel mai afectat fiind sectorul 1. La capatul opus se afla sectorul 2, cu cea mai mica scadere consemnata in luna martie, de 5%. Sectorul 2 este singurul in care preturile au scazut cu mai putin de 10%, restul sectoarelor inregistrand scaderi cuprinse intre 12 si 20%", potrivit analizei Colliers.

Scaderea, destul de violenta, s-a petrecut in decursul unei singure luni de zile si a dus preturile la aproape jumatate din valoarea pe care o inregistrau in cel mai ridicat punct din martie 2008. De asemenea, dupa aproape doi ani si jumatate, pretul mediu cerut pentru un apartament dintr-un sector al Capitalei a ajuns sub limita de 1.000 euro/mp, mai arata specialistii Colliers.

Ca medie, BREI (Bucharest Real Estate Index)a scazut cu 9,5% in luna martie, pana la valoarea de 1.361 euro/mp (mp se refera la suprafata construita a apartamentului plus suprafata teraselor. Valorile exprimate in text includ TVA). BREI-N (indicele apartamentelor noi) a ramas la nivelul de 1.784 euro/mp, in timp ce BREI-V (indicele apartamentelor vechi) a scazut cu 15% intr-o singura luna, pana la 1.133 euro/mp.

Graficul evolutiei BREI-N vs. BREI-V pentru 2008 si inceputul lui 2009:


Colliers International a lansat in luna mai 2008 primul indice imobiliar din Romania, denumit indicele BREI (Bucharest Real Estate Index), care monitorizeaza evolutia preturilor apartamentelor din Bucuresti, incepand cu 1 ianuarie 2005. Ca si principalii indici bursieri, BREI are la randul sau opt indici secundari care monitorizeaza evolutia preturilor in cele sase sectoare din Bucuresti, atat pentru apartamentele vechi din blocurile construite inainte de anul 1990, cat si pentru cele din proiectele rezidentiale noi construite in ultimii ani.

Potrivit Wall-Street.ro, compania de consultanta a inchis la inceputul anului departamentul de rezidential, insa continua publicarea lunara a indicelui BREI si ofera consultanta doar pentru doua proiecte: Asmita Gardens, situat in zona Splaiul Unirii-Calea Vacaresti si Seasons Residence, din apropierea orasului Brasov.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.