In luna martie a avut loc o explozie a numarului de apartamente scoase la inchiriat. Numarul a fost dublu fata de martie 2007 si cu 60% mai mare decat in martie 2008, arata raportul lunar realizat de servicul de monitorizare imobiliara AnunturiParticulari.ro

Cresterea este data atat de blocajul ce se mentine pe piata vanzarilor, cat si de mutarea la care apeleaza din ce in ce mai multi chiriasi. Proprietarii ce nu au reusit sa-si vanda apartamentul, incearca macar sa-l inchirieze. In aceeasi masura, relocarea inceputa in toamna anului trecut de catre companii, se manifesta intens acum si pe segmentul rezidential. Chiriasii, ori sunt obligati de veniturile in scadere, ori sub pretextul crizei economice, incearca sa impuna proprietarilor o scadere a cuantumului chiriilor, invocand si deprecierea accentuata a leului in raport cu euro. Proprietarii care au tinut de pret au ramas cu casele goale si le-au scos din nou pe piata.

Cele mai multe oferte se inregistreaza la apartamentele de 2 camere unde stocul este impresionant. In primele trei luni ale anului s-au inregistrat peste 3.200 de oferte noi pe piata.

Cresterea numarului de oferte de pe piata, pe fondul scaderii veniturilor populatiei provocate mai ales de criza economica a dus la o scadere a chiriilor la toate tipurile de apartamente si in toate zonele Bucurestiului.

Chiriile medii solicitate de proprietari s-au situat sub nivelul din 2008 si chiar sub nivelul din 2007 la unele tipuri de apartamente.

Pentru 2 camere se solicita in medie 467E/luna, in timp ce in martie 2007 se cereau 454E, respectiv 577E/luna in martie 2008. Segmentul de 2 camere este cel mai expus scaderii chiriilor din cauza numarului mare de pe piata.

Pretul mediu la garsoniere s-a situat in martie la 320E/luna, foarte aproape de nivelui din martie 2007 gand s-a inregistrat un pret mediu de 303E/luna, in timp ce in martie 2008, garsonierele se inchiriau in medie cu 381E/luna.

Apartamentele de 3 si 4 camere sunt cele mai putin solicitate de chiriasi, scaderea chiriilor fiind mai accentuata, preturile revenind la nivelul din toamna lui 2006. Pentru 3 camere se solicita acum in medie 662E/luna si 1018E/luna pentru apartamentele de 4 camere.

Potrivit AnunturiParticulari.ro, numarul de oferte a crescut si va mai creste odata cu finalizarea ansamblurilor rezidentiale noi care vor fi destinate preponderent inchirierii. Puterea financiara a scazut si va mai scadea odata cu adancirea crizei economice, chiriasii fiind una din categoriile sociale expusa serios la efectele recesiunii. Leul s-a tot depreciat in ultimii ani, deci in termeni reali, chiriile au crescut fata de 2007. Consecinta acestor trei factori nu poate fi decat scaderea semnificativa a chiriilor apartamentelor din Bucuresti pe toate segmentele pietei.

Statistica are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe Internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari.

AnunturiParticulari a fost lansat in anul 2001 si consta in monitorizarea tuturor anunturilor imobiliare publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe Internet. Principalii sai competitori sunt imobilare.ro si magazinuldecase.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.