La Palas vor incepe lucrarile de amenajare a celei mai mari gradini publice din estul Romaniei, inspirate de parcurile luxemburgheze.
Frumusetea, dar mai ales designul inspirat de fac din Royal Park o oaza de verdeata si relaxare in inima orasului. Royal Park, dispus pe fostul amplasament al gradinii Curtii Domnesti, reflecta istoria a trei generatii de oras. Vestigiile scoase recent la lumina reprezinta Evul Mediu, patinoarul si teatrul de vara reconfigurate redau secolul trecut, iar ansamblul urbanistic Palas reprezinta generatia viitoare.

Royal Park, desfasurat pe 50.000 mp, este conceput de Enea Garden Design, o companie elvetiana cu o poveste de succes, cunoscuta in domeniul arhitecturii peisagiste, avand birouri de proiectare in Zürich si Miami. Fondata in 1993 de catre Enzo Enea, firma reuneste 200 de experimentati peisagisti din Elvetia, Europa de Est, America de Nord si Asia si a conceput aproape 600 de gradini. Printre clientii Enea se numara Printul Charles, printul Lichtensteinului, Tina Turner, George Harrison, hotelurile Sheraton.

Conceput in stilul gradinilor luxemburgheze, Royal Park constituie o premiera prin multitudinea de elemente menite sa suprinda, sa relaxeze si sa incante, prin varietatea vegetala, dar si prin dispunerea inedita a speciilor floristice bine aclimatizate. Presarat cu vestigii, sculpturi si fantani arteziene, parcul include atractii pentru vizitatorii de orice varsta: spatii de joaca pentru copii, patinoar, lac, teatru de vara, o “Gradina a Femeilor” si un labirint vegetal circular.

Impresionant prin aranjarea aleilor si vegetatiei, parcul gazduieste adevarate bulevarde si piatete de arbori cu frunzis luxuriant, printre care specii autohtone sau din nordul Italiei cum ar fi fagul cu frunze purpurii, stejarul, chiparosul de balta, mesteacanul alb, platanul, salcia pletoasa, magnolia, pinul, castanul, ciresul etc. Nu lipsesc gardurile vii, plantele scunde de bordura, arbustii decorativi, pajistile sau flori precum irisi, hortensii si narcise. Majoritatea copacilor vor avea 1-2 m inaltime astfel incat Palatul Culturii sa poata fi admirat din orice punct al ansamblului Palas.

Dinspre Palatul Culturii, Royal Park este dispus in terase care sprijina versantul. Dincolo de muzeele palatului, o “Alee a Buchinistilor” si o “Gradina a Poetilor” formeaza un spatiu contemplativ. Acestea sunt amplasate intre cladirea blazon si locul de unde incepe oaza de verdeata, iar in dreapta versantului va fi amenajat amfiteatrul in aer liber. Terasele si bogata vegetatie verticala vor omagia numerosii scriitori care si-au gasit inspiratia in orasul Iasi. “Gradina Poetilor” va avea o padurice de tei dedicata poetului Mihai Eminescu. Locurile de odihna permit vizitatorilor sa se bucure de vederile spectaculoase inspre parc.

Palatul Culturii isi va reflecta frumusetea arhitecturala in apele lacului de la baza versantului, luciu de apa pe alocuri cu o adancime de 2, 5 metri. “Lacul va fi principala atractie, invitand la contemplatie, fiind creat pentru a arata trecutul acestei zone, cunoscandu-se faptul ca in Evul Mediu aici se aflau gradina si lacul domnesc. In plus, va fi un adevarat rezervor care va ajuta la mentinerea vegetatiei bogate”, a declarat Joachim Jörger, managerul proiectului Palas, reprezentantul companiei Assmann Beraten+Planen. Jumatate din lac va avea o dubla functie, vara fiind luciu de apa pentru contemplatie si chiar pentru plimbari cu barca, iar iarna patinoar natural sau artificial inghetat. Lacul va fi circumscris de salcii pletoase, chiparosi, stuf chinezesc si irisi care isi vor mentine culoarea si textura si de-a lungul lunilor de iarna. Imprejurul lacului vor fi amenajate terase destinate odihnei.

Principala alee din Royal Park, “Aleea Salciilor”, cel mai spectaculos element al parcului considerat “axa gradinii”, il conduce pe vizitator spre Palatul Culturii. Marginita de salcii pletoase, tei, arbori paulovnia si flori colorate, axa va fi intrerupta de un pod in stil venetian care face arc peste lac, simbolizand evolutia acestei zone de la trecut la viitor.

De-a lungul palcurilor de narcise, aleelor de pini si gardurilor vii, vizitatorii vor descoperi doua gradini destinate istoriei, cu vestigiile descoperite in perioada lucrarilor din santierul Palas. Gradinile cu relicve se vor imbina cu formele organice ale carpenului si gardurilor vii din Taxus, oferind o combinatie unica de forme moderne si vestigii, cu trimitere la bogata istorie a amplasamentului.

Labirintul vegetal circular este situat in centrul Royal Park, aproape de lac, pentru a asigura o atmosfera linistitoare. “Materialele folosite pe cararile labirintului vor varia, pentru a reprezenta diferite etape si obstacole din viata. Poteca reprezinta, de fapt, drumul vietii. Atat in viata, cat si in labirint, intalnim multe cotituri. Pasind in labirint, vizitatorul va medita asupra propriei existente. O data ajuns in centru se va elibera de gandurile negative”, a declarat Carolina Monteiro, Head of Enea Garden Design Miami.

O gradina special dedicata femeilor, un spatiu cu specii vegetale elegante, va creea o zona romantica si frumoasa, destinata relaxarii si retragerii in solitudine. “Aici vom folosi plantele care glorifica femeia: florile delicate ale copacilor paulovnia ofera o bolta de umbra cu pete de culoare, in timp ce movilitele de cretisoara dantelata acopera pamantul ca un covor moale. Valuri mari organice de Taxus separa gradina de aglomeratia strazii comerciale, invitand oamenii sa se relaxeze”, a mai precizat Carolina Monteiro. Si cei mici vor avea un spatiu special conceput, “Gradina Copiilor” fiind un punct de atractie in Royal Park.

Palas Shopping Street, un lung bulevard pietonal cu castani, va oferi suficient spatiu pentru zonele de odihna si de luare a mesei.

Inedit, la Palas se va amenaja o piata pe acoperisul unei cladiri. Arbustii Amelanchier vor forma o bolta parfumata, umbrind zona de luare a mesei si cea de relaxare. Ocazional, terasa va gazdui si festivaluri de arta.

Vechea esplanada a Teatrului “Luceafarul” va fi imbunatatita din punct de vedere peisagistic. De altfel, intregul ansamblu Palas va fi delimitat de o bordura de stejari, pini, mesteceni albi, garduri vii si gazon.

Royal Park va fi un imens spatiu verde tipic european, un mozaic organic atragator in care s-a pus accent atat pe dorinta de relaxare, cat si pe istoria locului, imbogatind impresia de gratie pe care o emana Palatul Culturii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.