Totalul tranzactiilor incheiate in 2008 reprezinta 1,04 mld euro, ceea ce inseamna o scadere cu 45% fata de anul 2007. Mai mult decat atat, in a doua jumatate a anului 2008 activitatea de investitii a scazut considerabil, atingand doar 28,4% din volumul aceleiasi perioade a anului anterior.

Dificultatile de pe piata creditelor au avut un efect imediat asupra segmentului investitiilor imobiliare, cauzand anularea completa a unor tranzactii sau renegocierea preturilor in favoarea cumparatorului. Toate acestea au dus la o diminuare semnificativa a volumului de tranzactii, care s-a situat sub nivelul anilor trecuti, sustin reprezentantii DTZ Echinox.

Este notabila diversificarea investitorilor in 2008 – provenind din Grecia, Marea Britanie, Germania, Italia, Portugalia si Belgia – in comparatie cu 2007, cand achizitiile mari erau preponderent controlate de fondul austriac Immoeast.

Cea mai mare tranzactie de investitii s-a incheiat in trimestrul al doilea al anului trecut, cu o valoare de 340 mil euro. Fondul german RREF Real Estate a cumparat Upground, un ansamblu de 448 apartamente si doua cladiri de birouri cu un total de 100.000 mp. In afara Bucurestiului, cea mai importanta tranzactie a fost achizitia de catre IGD Group a portofoliului Winmarkt, cuprinzand centre comerciale in orase secundare si tertiare din Romania cum ar fi: Bistrita, Braila, Buzau, Ploiesti, Pitesti, Ramnicu-Valcea, Sinaia, Tulcea si altele.

Ultima tranzactie majora incheiata in 2008 a fost achizitia portofoliului fondului Fabian Romania, cuprinzand unsprezece proiecte imobiliare in diverse stadii de dezvoltare in Bucuresti, Timisoara, Oradea si Satu Mare.

Lipsa lichiditatilor pe pietele de capital si sentimentul negativ cu privire la evolutia pietei in ansamblu au avut un impact direct asupra variatiei yield-urilor in a doua jumatate a lui 2008. DTZ a identificat deplasarea yield-urilor de la 7 la 9% pentru cladiri de birouri premium – clasa A, locatii centrale – de la 7,2 la 9,5% pentru prime retail si de la 9 la 11% pentru sectorul industrial. Tranzactiile au demonstrat ca yield-urile pentru prime office si retail tind catre nivelul din 2006.

Potrivit specialistilor DTZ, se asteapta ca interesul investitorilor internationali sa se diminueze, in conditiile in care conditiile finaciare de creditare ingradesc accesul la capital.

Scaderea preturilor pentru produse imobiliare va crea oportunitati pentru jucatorii cu lichiditati. Romania este inca o piata imatura, in comparatie cu alte capitale din Europa Centrala si de Est, cum ar fi Praga, Varsovia si Budapesta si isi va pastra pozitia atractiva pe piata investitiilor o data ce piata creditelor va reveni.

DTZ este o companie internationala de consultanta imobiliara, cu 200 de birouri in 163 de orase. In noiembrie 2002, dupa noua ani de activitate de succes pe piata imobiliara din Romania, Echinox Consulting a incheiat un acord de parteneriat cu compania multinationala DTZ, una dintre firmele leader pe plan international in domeniul imobiliar, Echinox Consulting devenind reprezentantul local al DTZ sub denumirea de DTZ Echinox.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.