Proaspat lansat in Romania, sistemul MLS ARAI nu reprezinta doar un nou mod de lucru pentru agentiile si agentii imobiliari membri ARAI (Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare), dar si o noutate pentru piata imobiliara, fiind primul sistem de acest gen din Europa Centrala si de Est.

Infiintarea sistemului a fost hotarata acum 3 luni, iar in prezent exista peste 50 de agenti imobiliari care folosesc sistemul in Romania. Pana la finele lui 2009, se estimeaza o triplare a numarului de agenti imobiliari inscrisi in MLS ARAI.

MLS ARAI este un serviciu de listare multipla prin intermediul caruia agentii imobiliari pot coopera eficient, un serviciu complet, dezvoltat de ARAI pentru membrii sai, bazat pe un set de proceduri, documente si contracte, strict obligatorii pentru agentii inscrisi, cu penalizari drastice pentru cei care nu le respecta. Acesta utilizeaza un software dedicat pentru listarea proprietatilor oferite spre vanzare”, au declarat reprezentantii MLS ARAI, la lansarea serviciului (n.r. 30 martie 2009).

Practic MLS ARAI este un nou mod de lucru pentru agentiile si agentii imobiliari membri, deoarece presupune colaborarea intre toti membri sai din Romania. Acest lucru este asigurat prin faptul ca "atunci cand o proprietate este listata printr-un membru MLS ARAI, aceasta va putea fi prezentata si vanduta de toti ceilalti membri propriilor clienti prin intermediul unui software MLS intern extrem de performant", au explicat reprezentantii MLS ARAI.

Spre exemplu, daca eu locuiesc in Bucuresti si vreau sa cumpar un apartament cu 2 camere in Ramnicu-Valacea, il caut pe site-ul MLS ARAI, iar din momentul in care il gasesc si ma hotarasc asupra lui, voi beneficia de asistenta agentului imobiliar care a listat oferta. In cazul in care agentul imobiliar care a listat oferta este din Ramnicu-Valcea, acesta va colabora cu un alt agent imobiliar, membru al MLS ARAI, din Bucuresti pentru a efectua tranzactia mai usor. In aceasta situatie, comisionul aferent tranzactiei (platit de vanzator) va fi impartit de cei doi agenti imobiliari membri ai MLS ARAI.

Care sunt avantajele acestui serviciu de listare multipla?

Pentru cumparator este avantajos deoarece va avea adunate intr-un singur loc ofertele listate de mai multe agentii din tara, astfel acesta va putea compara un apartament din Timisoara cu unul din Bucuresti. De asemenea, informatiile listate vor fi exacte, complete si aduse la zi, ceea ce-i confera cumparatorului “siguranta, incredere si certitudine”, au adaugat reprezentantii MLS ARAI. Cumparatorul mai este avantajat prin faptul ca vanzatorul este cel care plateste comisionul.

Pentru
vanzatorul persoana fizica, avantajul principal consta in timpul castigat. Vanzatorul trebuie sa incheie un singur contract cu un agent imobiliar, pentru ca de oferta lui sa se ocupe "o armata de agenti imobiliari", declara Norman Flynn, CEO al Asociatiei Nationale a Realtorilor (NAR – National Association of Realtors). Un alt mare avantaj pentru vanzator este fapul ca oferta lui va fi promovata in fata unul numar foarte mare de cumparatori (locali si nu numai) ai tuturor agentilor colaboratori, agenti care respecta acelasi sistem de reguli.

Pentru agentii imobiliari care vor lista prin intermediul MLS ARAI, avantajele sunt pe de o parte, faptul ca vor avea un portofoliu de proprietati comun semnificativ marit, datorita accesului la informatiile listate si de ceilalti membri MLS ARAI, iar pe de alta parte siguranta comisionului incasat.

Agentii imobiliari care se inscriu in acest sistem vor beneficia de cursuri MLS gratuite si vor achita o taxa de 30 euro pentru fiecare contract incheiat cu un vanzator. In cazul doi agenti colaboreaza pentru incheierea unei tranzactii, comisionul platit de vanzator va fi tot unul, dar va fi impartit de cei doi agenti, acordul initial.

"Cotizatia pentru a folosi serviciul MLS ARAI este de 30 de euro/utilizator, utilizatorul fiind orice membru ARAI care tranzactioneaza prin MLS ARAI. Contractul va fi semnat intre agent si proprietar, iar comisionul va fi incasat de agentul care aduce clientul", a explicat, potrivit Wall-Street, Dan Negulescu, vicepresedinte ARAI si presedintele MLS ARAI. Negulescu este de parere ca serviciul MLS ARAI ar putea stimula tranzactiile din piata imobilliara, care a lucrat cu motoarele reduse in ultimele sase-opt luni. Astfel, sansele ca o proprietate sa fie vanduta vor creste, fie ca este vorba de o locuinta, de un teren sau de un spatiu comercial.

Sistemul de listare multipla la nivel mondial

Sistemul de listare multipla s-a nascut in Statele Unite ale Americii acum peste 50 de ani. In prezent aproximativ 85% din tranzactiile din piata se fac prin intermediul sau (n.r. prin portalul Realtor.com), a declarat, ieri, Norman Flynn, CEO al Asociatiei Nationale a Realtorilor (NAR – National Association of Realtors). Realtor.com este un portal reuneste ofertele agentilor imobiliari inscrisi in Asociatia Nationala a Realtorilor, agenti imobiliari care respecta acelasi set de reguli si care coopereaza intre ei.

La nivel mondial exista 39 de tari care folosesc sistemul de listare multipla
. In Europa de Vest, in Olanda sistemul este foarte folosit, aproximativ 80% din tranzactiile de pe piata imobiliara olandeza efectuandu-se prin MLS (Multiple Listing Service - Serviciul de Listare Multipla).

Pe plan mondial, serviciul de listare multipla are un alt avantaj pentru membrii sai, faptul ca acestia se pot folosi, in cadrul unui consortiu al asociatiilor nationale din mai multe tari (ICREA - International Consortium of Real-Estate Association), de ofertele exclusive ale membrilor acestui consortiu international prin intermediul site-ului WorldProperties.com (site-ul ICREA), afirma Norman Flynn. NAR este membru fondator al ICREA.

In urma unui parteneriat cu NAR, ARAI este recunoscuta la nivel internationa. ARAI este o organizatie nonguvernamentala, apolitica si non-profit, infintata in anul 1995 si reuneste peste 160 de persoane juridice din toata tara care activeaza in domeniul imobiliar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.