Dezvoltatorul israelian AFI Europe va livra la sfarsitul acestui an centrul comercial AFI Cotroceni Park si planuieste inceperea unui proiect rezidential. Reuven Havar, directorul general al AFI Europe Romania, crede insa ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului referitoare la locuintele de sub 100.0000 euro va forta dezvoltatorii sa isi regandeasca proiectele si sa arunce pe piata unele mai slabe calitativ.

Ordonanta este buna, dar putea fi gandita mai bine

“Ordonanta potrivit careia pentru locuintele de cel mult 100.000 de euro se va plati TVA de 5% este buna, insa poate fi si mai buna, mai bine gandita. De exemplu: pentru primii 100.000 de euro sa se aplice TVA de 5%, iar daca ai fi cumparat un apartament de 132.000 de euro, restul de 32.000 sa primeasca TVA mai mare”, explica seful AFI Europe.

Havar crede ca impunerea unei limite de 100.000 de euro este gresita, pentru ca astfel dezvoltatorii vor schimba designul initial pentru a se incadra in aceasta limita si vor livra apartamente care peste cinci ani nu vor mai valora aproape nimic.

Mai multe detalii despre ordonanta privint locuintele gasiti aici.

AFI Cotroceni Park va valora 500 mil. euro dupa deschidere

AFI Cotroceni Park va fi deschis inaintea Craciunului, iar Reuven Havar nu vede o concurenta reala. Seful AFI Europe mizeaza pe suprafata proiectului, de circa 76.000 mp inchiriabili, pe chiria pe care o considera “modica”, dar si pe puterea brandurilor, precum Mango, ZARA, Pull and Bear, Massimo Dutti, InterSport, Mark and Spencer sau Levi’s.

“Cand vom deschide AFI Cotroceni Park, vom fi cel mai puternic dezvoltator de mall-uri din Romania. Dupa inaugurare, AFI Cotroceni Park va valora in jur de 500 milioane de euro. Are o pozitionare foarte buna, ceea ce reprezinta un mare avantaj pentru obtinerea finantarii primei cladiri de birouri, care va fi la doi pasi de mall”, enunta directorul AFI Europe Romania. El spune ca primeste aproape saptamanal oferte de preluare pentru proiectul AFI Cotroceni Park, ce vin din partea unor oamenii care cred ca grupul are probleme, insa discutiile se termina cand vine vorba de cifre.

Mai multe informatii despre AFI Cotroceni Park gasiti aici.

'Judeca un om dupa ceea ce face, nu dupa ce spune'

AFI Europe a decalat, pentru moment, data de incepere a lucrarilor de constructii pentru proiectele AFI Palace Arad si cel amplasat pe terenul fabricii Laromet, din Bucuresti, procesul de negociere pentru obtinerea finantarii acestor proiecte aflandu-se inca in desfasurare.

“Daca ne uitam astazi in Bucuresti, s-a vorbit despre centre comerciale, insa niciunul nu se mai construieste acum. Este o regula universal valabila, nu doar in real estate: judeca un om dupa ceea ce face, nu dupa ce spune, pentru ca de spus se pot spune multe. Concret, ce se construieste acum, cate mall-uri sunt in plin santier?”, afirma Havar, argumentand ca livrarea unui proiect de aproape un sfert de milion de euro in plina criza il caracterizeaza ca dezvoltator.

Mai multe detalii despre proiectele AFI Europe gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.