Mai multe companii imobiliare iau in calcul si schimburi cu apartamente din cladiri vechi pentru a relua tranzactiile de locuinte noi, conform consultantilor firmei RE/MAX Bastio.

“Pana la mijlocul anilor ’90, dar mai ales in perioada anilor ’80, era “la moda” schimbul de locuinte: o locuinta mai ieftina (din cauza suprafetei si/ sau a locatiei), plus o diferenta de cash asigurau achizitia unui apartament sau a unei case mai scumpe. In acest moment, revigorarea schimburilor ar putea reprezenta o metoda eficienta de a misca putinele lichiditati care existau pe piata, concomitent cu indeplinirea- macar partiala- a obiectivelor vanzatorilor si, respectiv, ale cumparatorilor”, a aratat Livia Berghiu, Consultant imobiliar RE/MAX Bastion.

Astfel, in schimbul locuintelor noi, dezvoltatorii ar putea accepta o proprietate veche, care sa indeplineasca anumite criterii de evaluare, plus o diferenta de cash mult mai usor de accesat de catre cumparatori prin credite.

Pe baza noilor reglementari ale BNR, bancile vor putea acorda credite imobiliare sau ipotecare numai cu un avans minim (20%- 25% din valoarea imobilului achizitionat prin credit) si, indiferent de cat de mare va fi gradul de indatorare admis prin politica fiecarei banci, acesta se va calcula in continuare pe baza venitului inscris in Fisa Fiscala, plus maxim 20% fata de anul anterior. Dobanzile actuale foarte mari insa, alaturi de cursul de schimb valutar ridicat si de incertitudinea unui anumit nivel de venituri viitoare, limiteaza puternic capacitatea populatiei de a obtine si apoi de a achita ratele de credit.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.