Bancile solicita avans de 50% pentru achizitia de terenuri intravilane. Alpha Bank a decis sa creasca si gradul de acoperire cu garantii pana la 200%.

Prevederea din regulamentul Bancii Nationale prin care doar „garantiile de buna calitate“ aduc o crestere a creditului maxim incepe sa isi faca efectul in piata bancara. Daca majoritatea bancilor au decis sa lege calitatea garantiei ipotecare de nivelul avansului, Alpha Bank este chiar mai prudenta si cere si un grad de acoperire cu garantii diferentiat in functie de natura ipotecii. Astfel ca, in cazul expus mai sus, garantiile care trebuie aduse pentru a obtine un imprumut pentru achizitia unui teren intravilan (pentru ca despre terenuri extravilane nici nu se mai pune problema) ajung la 200% din valoarea achizitiei. Cu alte cuvinte, pentru a cumpara pe credit un teren de 50.000 de euro, solicitantul trebuie sa prezinte bancii garantii de 100.000 de euro (inclusiv terenul).

Avansul minim este de 50%. Nici creditele pentru case de vacanta nu raman neatinse in conditiile in care, la o a doua locuinta, banca solicita garantii echivalente cu 166,6% din valoarea proprietatii.

„In cazul in care clientul nu se afla la prima achizitie, constructie sau renovare, atunci banca solicita un avans minim de 40% si 166,66% acoperire cu garantii. Daca imprumutul este contractat pentru achizitionarea unui teren intravilan, atunci Alpha Bank solicita minimum 50% avans, numai din surse proprii, iar gradul de acoperire cu garantii trebuie sa fie de 200%“, arata un document emis de banca.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.