Dupa ce pana in 2008, piata investitiilor imobiliare din Romania a fost dominata de investitorii austrieci, situatia s-a schimbat dramatic anul trecut, cand ponderea majoritara a fost detinuta de fondurile pan-europene, cu 33,3% din totalul investitiilor, aproape 400 milioane de euro, se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara CBRE|Eurisko.

Volumul total al investitiilor in 2008 a fost de 1,02 miliarde de euro, fata de nivelul record din 2007, de 1,67 miliarde de euro. Achizitiile realizate de investitorii din Austria au reprezentat 2,68% din volumul total, cea mai mare pondere avand-o fondurile pan-europene cu 33,3%, urmate de investitorii din Italia cu 19,5%, Germania 14,4%, Marea Britanie 13%, Franta 8,8% si Portugalia 8,3%.

"Doua fonduri au contribuit la 47,8% din volumul investitiilor de pe piata din Romania, ambele alegand produse investitionale din Bucuresti: RREEF Real Estate, cu 340 milioane de euro pentru proiectul Upground si DEGI, cu 147 milioane de euro pentru Iris Shopping Center. Italienii, cu 19,5% din volumul investitiilor, au fost reprezentati de IGD (Immobiliare Grande Distribuzione) care au cumparat 14 magazine Winmarkt din afara Bucurestiului cu aproximativ 182,5 milioane euro", se mai arata in raportul CBRE|Eurisko.

Investitorii britanici au fost reprezentanti de HSBC, prin HSBC European Real Estate Fund, City Capital (Danube Property Fund II) si NBGI Private Equity (NBGI SEE Real Estate). Danube Property a cumparat in toamna cladirea Biharia Office Building, din nordul Bucurestiului, cunoscuta ca fiind sediul Mercedes Romania. Tot in toamna, NBGI Private Equity a preluat Parcul Industrial UTA, valoarea tranzactiei fiind de 18,9 milioane de euro. HSBC’s European Active Real Estate Fund (HEAREF) a achizitionat in vara 50% din actiunile Expo Market Doraly SRL, de la Gheorghe si Dorina Iaciu, in schimbul a circa 70 milioane de euro.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.