In Europa de Est totul este mai ieftin decat in Occident. Acest principiu este valabil si in cazul insulelor. Pretul unui astfel de bun imobiliar nu depaseste 28 de milioane de euro. Cele mai scumpe trei insule din rasaritul continentului costa, impreuna, 68 milioane de euro. De patru ori mai putin decat Mouchao da Povoa, din Portugalia.

Achizitia unei suprafete de pamant inconjurata de ape este apanajul exclusiv al oamenilor cu conturi de sute de milioane sau chiar miliarde de euro, lire sau dolari. In vreme de criza, Europa de Est poate fi o varianta mai putin costisitoare pentru cine doreste sa investeasca intr-o insula.

Hawaii din Muntenegru, in oferta de vanzare

Potrivit “Private Islands Magasine”, cea mai scumpa insula din lume scoasa in prezent la vanzare este in Portugalia. Pentru Mouchao da Povoa si totodata pentru statutul de proprietar al celei mai incantatoate proprietati europene de pe piata libera, trebuie sa platesti fabuloasa suma de 240 de milioane de euro.

Proprietatea are o suprafata de 12 kilometri patrati, astfel ca un metru patrat de teren costa aproape 20 de euro. Suprafata generoasa si mai ales distanta foarte mica fata de Lisabona justifica pretul cu multe zerouri. In Romania, cu 20 de euro pe metru patrat poti cumpara un lot de teren in comunele Berceni sau Popesti. Faimoasa proprietate costa de aproape patru ori mai mult decat cele mai scumpe trei insule din Europa Centrala si de Est la un loc.

In Muntenegru, statul a scos pe piata libera insula Sveti Kikola pentru 28 de milioane de euro. Aceasta are o suprafata de 37.000 de metri patrati si se afla la numai un kilometru de Budva, una din principalele statiuni de pe coasta. „Hawaii-ul” Muntenegrului, asa cum ii spun localnicii, este cea mai cautata regiune din tara in randul turistilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.