Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) cere Patriarhiei Romane sa organizeze un concurs public pentru atribuirea proiectului de constructie a Catedralei Patriarhale, dupa ce proiectul ar fi fost incredintat arhitectului Nicolae Vladescu.

Potrivit OAR, Patriarhia intentioneaza sa inceapa in aceasta primavara lucrarile la ansamblul Catedralei Patriarhale pe amplasamentul stabilit in spatele Dealului Arsenalului, proiectul acceptat pentru aceasta constructie fiind al arhitectului Nicolae Vladescu.

"Ordinul Arhitectilor din Romania isi manifesta surprinderea si dezamagirea fata de abandonarea unei idei generoase si constructive pe care Prea Fericirea Voastra si conducerea Patriarhiei pareau a fi imbratisat-o: organizarea unui concurs de arhitectura conform standardelor internationale in domeniu", se arata in scrisoarea deschisa adresata Patriarhului Daniel.

Fiind un obiectiv de interes public, construit din banii contribuabililor, arhitectii considera ca este necesar un concurs pentru selectarea celui mai bun proiect."Fiind un obiectiv de interes public, construit din banii contribuabililor ar fi normal ca aceasta constructie sa fie facuta dupa o selectie pe baza de calitate a unor variante, astfel incat sa fie aleasa cel mai bun proiect. OAR sustine ideea unui concurs in cazul oricarei constructii de acest fel", a explicat presedintele Ordinului, arhitectul Serban Sturdza.

Potrivit NewsIn, ansamblul presupune, pe langa Catedrala propriu-zisa, o piata mare, cu o capacitate de 20.000 de persoane, ceea ce ridica problema incadrarii acestui ansamblu in functiile orasului.

"Am aflat din presa ca deja exista un proiect in faza incipienta. Astfel, am depus, luni, o adresa la Patriarhie, ca ultima incercare de a invita pentru un concurs", a adaugat Serban Sturdza.

OAR considera ca este necesara organizarea unui concurs deoarece este vorba de o constructie pe banii contribuabililor, deoarece acestia trebuie sa aiba o garantie asupra felului in care se face aceasta lucrare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.