Cea mai scumpa locuinta din lume a ramas fara cumparator, dupa ce miliardarul rus Mikhail Prokhorov, afectat de criza mondiala, a renuntat la tranzactie, anunta Daily Mail.

Mikhail Prokhorov este unul dintre cei mai bogati oameni din Rusia, cu o avere estimata la 9.8 miliarde de lire sterline (11 miliarde euro). Anul trecut, Prokhmoro, a initiat procedurile pentru a deveni proprietarul celei mai scumpe vile din lume, Villa Leopolda, situata pe Riviera Franceza.

Leopolda este in prezent cea mai scumpa resedinta din lume. Aceasta a fost construita pe Riviera Franceza, in orasul Villefrabche-sur-Mer, in 1902 de Regele Leopold al II-lea al Belgiei, al carui nume il si poarta. Proprietatea se intinde pe 22 de acri (89.000 mp), si ar avea nevoie de cel putin 50 de gradinari pentru cei peste 1.200 de maslini, portocali si lamai.

Resedinta a fost folosita la finele anilor ’50 pentru filmarea peliculei britanice, Red Shoes si a avut ca proprietari atat oameni de vita nobila (Regele Leopold al II-lea al Belgiei si succesorul rau Albert I de Belgia, Contesa de Beauchamp), cat si industriasi (Izaak Walton Killam - bancher Canadian, Giovann si Marella Agnelli - el, prorietarul imperiului Fiat, ea, designer de mobila). In prezent, proprietarul vilei este Lily Safra, vaduva bancherului libanez, Edmond Safra.

Oferta miliardarului rus in varsta de 48 de ani pentru proprietatea Leopolda s-a ridicat la 500 milioane de lire (560 milioane euro), din care a platit la momentul respectiv un avans de 39 miloane de lire (43 milioane euro) pentru a incheia tranzactia.

Criza mondiala nu iarta insa pe nimeni. Daily Mail scrie ca miliardarul rus a renuntat la cumpararea prorietatii si a cerut inapoi suma platita ca avans. Lily Safra, proprietarul actual, a refuzat sa returneze avansul, spunandu-le agentilor imobiliari ca "afacerea a fost in principiu de comun accord, iar banii imi sunt datorati mie", continua cotidianul britanic.

Mikhail Prokhorov, supranumit tarul nichelului, sustine ca preturile proprietatilor s-au prabusit din august 2008 si ca cifrele initiale ale acordului sunt nerezonabile. Holdingul Onexim, principala sursa de venit a miliardarului rus, a piedut 5 miliarde de lire (5,6 miliarde euro) in 2009, pe fondul crizei din sectorul bancar.

Strictetea legilor din Franta pot face ca acest caz sa ajunga in instanta, taxele legale care ar urma sa fie platite de ambele parti ridicanduse la milioane de euro.

Cazul lui Prokhorov nu este singular, mai multi dintre "bogatii" Rusiei grabindu-se sa-si vanda proprietatile din sudul Frantei. Se vehiculeaza ca si proprietarul Clubului de Fotbal Chealsea, Roman Abramovich, urmeaza sa-si vanda resedinta din Cap d’Antibes.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.