Curtea de Apel Bucuresti a respins recursul Primariei Capitalei impotriva deciziei instantei inferioare, potrivit careia pasajul suprateran Basarab nu este considerat de utilitate publica, hotararea fiind luata in cadrul procesului deschis de doua organizatii neguvernamentale.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, prin hotarare irevocabila data pe 2 februarie, sa respinga recursul Primariei, anunta NewsIn.

Partile din dosar au fost anuntate luni despre decizia instantei.

Catalina Radulescu, avocat al Centrului pentru Resurse Juridice, a declarat, marti (n.r. 17 februarie 2009), ca hotararea instantei inseamna ca exproprierile nu mai pot fi continuate, iar cele deja facute sunt ilegale.

Municipalitatea a anuntat, anul trecut, ca va ataca, in instanta de recurs, hotararea Tribunalului Bucuresti din 9 aprilie 2008, prin care pasajul suprateran Basarab nu mai este considerat de utilitate publica, si ca va continua lucrarile la acesta, potrivit lui Adriean Videanu, atunci primarul general al Capitalei.

"Vom ataca sentinta la instanta superioara si vom demonstra ca lucrarea e de utilitate publica. Vom merge mai departe cu lucrarile pentru ca sentinta Tribunalului Bucuresti nu este definitiva si sunt convins ca si instanta de apel ne va da dreptate" a spus Videanu.

Municipalitatea a avut avizul ministerului Culturii la data declararii pasajului ca utilitate publica. Pe traseul Pasajului Basarab, un singur obiectiv vizat de exproprieri a fost pe lista monumentelor istorice si anume Poarta Fabricii de Bere Grivita, dar intre timp si acesta a fost declasat, sustinea Primaria.

Doua organizatii neguvernamentale, Centrul pentru Resurse Juridice si Fundatia Terra Mileniul III, au atacat, in instanta, hotararea municipalitatii de a declara pasajul Basarab de utilitate publica. Instanta a admis motivele invocate de cele doua ONG-uri si considera ca printre imobilele ce urma sa fie demolate se afla si monumente istorice, care nu pot fi demolate decat in baza unei hotarari de Guvern, nu printr-o hotarare de Consiliu General al Muncipiului Bucuresti.

Proiectul pasajului Basarab a fost initiat de catre fostul primar general al Capitalei si actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu. Proiectul a fost propus municipalitatii de catre specialistii japonezi, in urma unui studiu realizat in 1998, pentru decongestionarea traficului.

Dupa ce la sefia Primariei Generale a venit Adriean Videanu, oamenii din zona Titulescu nu au fost de acord cu constructia pasajului si au protestat in nenumarate randuri, insa consilierii municipali au aprobat proiectul.

Pentru ca pasajul sa poata fi construit, municipalitatea a inceput procedurile de expropiere a 80 de propietari care aveau case si terenuri in zona unde va fi noul pasaj.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.