”Din septembrie 2008 pana acum 50% dintre apartamente au fost scoase de la vanzare si oferite spre inchiriere. In aceasta conjunctura pretul de piata pe apartamente nu se mai poate forma, astfel incat exista posibilitatea ca acesta sa scada cu inca 30% de-a lungul acestui an. Astfel se poate ajunge la o scadere de 65% la finalul 2009”, declara Dan Ionascu, director Departament Evaluare Cushman & Wakefield.

Compania de consultanta imobiliara, Cushman & Wakefield anuta ca, in 2009, investitiile pe ansamblul pietei imobiliare se vor reduce cu pana la 80% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Specialistii considera ca Romania este privita ca si o piata tertiara de catre investitorii institutionali. Asta deoarece investitorii au ca prioritate in momentul de fata, consolidarea investitiilor pe piete cu un potential mai ridicat precum Polonia, Cehia sau Ungaria.

Referitor la segmentul rezidential majoritatea constructiilor au intrat intr-o asa numita etapa de conservare. Toate acele proiecte ce nu au fost inca incepute aflandu-se in stadiul de proiect sau de obtinere a aprobarilor sunt oferite spre vanzare. Aceste proiecte care se aflau in stadiul de planificare si organizare si la care constructia nu a fost inca demarata reprezinta 70% din totalul proiectelor noi la care s-au inceput lucrarile dupa 2006.

Preturile de pe acest segment au scazut cu 15% la apartamentele vechi si cu 5-10% la apartamentele noi, fata de decembrie 2008. Ceea ce inseamna ca vorbim despre o scadere totala de pana la 35% pe piata rezidentiala. 50% dintre apartamente au fost scoase de la vanzare si oferite spre inchiriere, incepand cu septembrie 2008. Aceasta schimbare in comportamentul ofertantului, a modificat sistemul de formare a pretului pe piata, ceea ce probabil va duce la o scadere de 30% a pretului apartametelor pe parcursul lui 2009, si de 65% la finele anului.

Micii investitori din sectorul rezidential se pare ca vor traversa cu bine acesta criza, doar 15% dintre cei care au contractat credite bancare vor avea probleme in aceasta perioada cu rambursarea fondurilor. Restul acestora, dar si acei mici investitori care nu au contractat credite bancare, vor trece cu bine de momentul de criza al pietei imobiliare oferind apartamentele spre inchiriere la preturi modice.

Segmentul rezidential va fi mai avantajos in orasele cu somaj foarte scazut, care totodata sunt si cele care atrag atentia investitorilor, si anume Bucuresti urmat de Constanta, Cluj si Brasov.

In ceea ce priveste piata de birouri, aceasta este una in care inca se investeste. Exista inca cerere pe piata si in aceeasi masura exista interes din partea investitorilor pentru dezvoltarea de proiecte. A scazut insa foarte mult interesul pentru tranzactionarea unor asemenea proprietati.

Tot in acest segment, in aceasta perioada, companiile si-au redus drastic cheltuielile iar una dintre acestea este aceea de relocare. De aceea se doreste pe cat posibil conservarea locatiei detinute in acest moment, mai intai pentru a-si consolida pozitia si imaginea pe o piata agresiva si concurentiala dar si pentru a creea posibilitatea de renegociere a chiriei in aceeasi locatie.

Proiectele din sectorul industrial au fost inghetate in Bucuresti dar si in alte zone ale tarii iar bugetele de expansiune au fost taiate. Multe dintre proiecte (finalizate sau in curs de dezvoltare) sunt oferite spre vanzare si nu la preturi tocmai accesibile. Investitorii la randul lor nu accepta pretul de absorbtie pe care il recomanda piata. Pe de alta parte intervine si lichidarea datorita problemelor intalnite pe alte piete europene a anumitor portofolii logistice si industriale.

„Multe spatii industriale vor suferii o reconvertire si vor dobandi o alta utilizare de exemplu spatiile de productie ar putea fi transformate in spatii de depozitare sau logistice. O alta varianta ar fi ca aceste proprietati sa fie oferite spre vanazare la preturi sub piata pentru a putea fi absorbite imediat“, a explicat director Departament Evaluare Cushman & Wakefield.

“In acest moment cele mai sigure investitii sunt in proprietatile generatoare de lichiditati cum ar fi spatiile industriale sau logistice, spatiile comerciale de strada sau centrele comerciale”, a conchis Dan Ionascu.

Cushman&Wakefield este cea mai mare companie cu capital privat din lume in domeniul imobiliar. Fondata in 1917, compania detine 227 de birouri in 59 de tari si are peste 15.000 de angajati. Biroul din Romania a fost deschis in ianuarie 2007 prin preluarea biroului asociat Activ Consulting, cu care se colabora de peste 11 ani, devenind astfel Cushman & Wakefield.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.