Anul trecut a adus pentru Romania o scadere atat in numarul cat si in valoarea totala a investitiilor pe piata imobiliara, tranzactiile majore totalizand 0,97 miliarde euro, jumatate din nivelul anului 2007. Cele mai mari scaderi au fost inregistrate de tranzactiile din piata hoteliera, care au scazut cu 79% fata de anul 2007, atingand un nivel de 18 milioane euro, arata o analiza a companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.

Dupa tranzactiile din piata hoteliera, cele mai mari scaderi au fost inregistrate in sectorul industrial, in scadere cu 71% fata de 2007, atingand doar 44 milioane euro.

In Europa investitiile au scazut cu 52% ajungand la o valoare de 178 miliarde de dolari, de la 367 miliarde de dolari. Nivelul global al investitiilor in proprietati comerciale a avut o cadere abrupta si intr-un timp extrem de scurt cu 59% in 2008 comparativ cu 2007, ajungand la valoarea totala de 433 miliarde de dolari. Cushman & Wakefield prevede pentru anul 2009 o scadere a volumului total de investitii in proprietati comerciale pana la aproximativ 412 miliarde de dolari.

“Desi toate pietele au avut un declin al investitiei, tarile cel mai afectate au fost cele dezvoltate, cu piete mature. Pietele emergente reprezinta acum 22% din nivelul investitiei globale, pe cand in 2006, acestea reprezentau numai 9%. In medie, pietele mature sunt acum probabil la mijlocul procesului de corectie a preturilor. Din punct de vedere global este de asteptat ca pietele care au cazut primele sa si recupereze primele”, a declarat David Hutchings, Directorul Departamentului Cercetare Cushman & Wakefield EMEA.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.