Un scenariu optimist estimeaza ca piata rezidentiala va incepe procesul de revitalizare la sfarsitul anului 2009 – inceputul lui 2010, dupa ce anul trecut preturile de vanzare au scazut de pana la 30% comparativ cu anul 2007, se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara CBRE|Eurisko.

'Multe rezervari si ante-contracte de vanzare au fost anulate’

Reprezentantii CBRE|Eurisko afirma ca este putin probabil ca in acest interval sa mai fie lansat vreun proiect rezidential important, dar cu siguranta va urma o perioada de asezare a pietei si de finalizare a proiectelor aflate intr-un stadiu avansat al constructiei.

In 2008, preturile de vanzare au scazut cu pana la 30% comparativ cu anul 2007, in functie de locatie, finisajele si facilitatile oferite, sau strategia de vanzare a dezvoltatorului. Numarul de locuinte achizitionate de fondurile de investitii a scazut de la 40% din numarul tranzactiilor efectuate in 2007, la sub 10% in anul 2008.

Mai multe detalii despre scaderea preturilor de vanzare din 2008, gasiti aici.
Apartamentele cu trei camere, cele mai cautate pentru inchiriere

Pe piata inchirierilor rezidentiale, anul trecut au fost preferate apartamentele (81% din totalul spatiilor inchiriate), in detrimentul vilelor (19% din totalul spatiilor inchiriate). In absenta ofertelor de vile din oras, chiriasii s-au orientat spre zona Baneasa-Pipera, unde s-au inchiriat 80% din proprietatile de acest tip tranzactionate in 2008.

“Cele mai solicitate proprietati au fost locuintele cu trei dormitoare, care au reprezentat 42% din numarul total de proprietati inchiriate. Urmatoarele tipuri de unitati rezidentiale preferate au fost apartamentele cu doua dormitoare, care au reprezentat 25% din totalul proprietatilor inchiriate in 2008”, se arata in raportul CBRE|Eurisko.

Mai multe informatii despre care cele mai inchiriate proprietati, gasiti aici.
Intr-o locuinta din Romania traiesc 2,6 persoane

La nivel national, stocul de locuinte existent la inceputul lui 2008 era de 8,27 milioane unitati locative, dupa ce in perioada 2002-2008, fondul national de locuinte a inregistrat un trend ascendent, cea mai mare crestere fiind in anul 2007, cand au fost finalizate 46.000 de locuinte.

Cu toate acestea, stocul existent de locuinte raportat la 1.000 de locuitori a fost doar de 381 unitati locative in anul 2007, cu mult sub media tarilor UE (472 locuinte) sau CEE (413 locuinte), dar si sub media altor tari vecine ca Ungaria (424 locuinte) sau Bulgaria (486 locuinte). In medie, intr-o locuinta din Romania traiesc 2,6 persoane, spre deosebire de 2,3 persoane in Ungaria sau 2 persoane in Bulgaria.
Mai multe detalii despre stocul de locuinte existent si ultizarea lui, gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.