In piata de birouri, nivelul chiriilor a urmat un trend ascendent, in 2008 atingandu-se cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, de pana la 26 euro/mp/luna pentru spatiile de birouri din zone ultracentrale, se arata in cea mai recenta analiza a companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Concluziile analizei arata ca in 2008, stocul modern de spatii de birouri din Bucuresti a fost suplimentat cu aproximativ 250.000 mp, atingand un nivel comparabil cu cel inregistrat in Varsovia pentru aceeasi perioada. Cu toate acestea, oferta de spatii de birouri din Bucuresti ramane relativ redusa fata de alte capitale din Europa Centrala si de Est, precum Varsovia, Praga sau Budapesta, oferta bucuresteana de spatii moderne de clasa A si B depasind 1.150.000 mp la finele anului 2008.

Chiriile practicate pentru spatiile de parcare ajung la 120 – 150 euro (pentru spatiile subterane) si 90 – 110 euro (pentru spatiile exterioare) pe luna, pentru fiecare loc de parcare. In locatii precum Pipera sau Baneasa, nivelul chiriilor pe locul de parcare poate ajunge la 75 – 90 euro/luna (pentru spatiile subterane) sau de 50 – 70 euro/luna (pentru spatiile exterioare), se mai arata in analiza DTZ Echinox.

“Cererea pentru spatii de birouri a crescut in 2008, cu toate ca rata de ocupare a fost influentata de limitarile ofertei de spatii clasa A. Din punct de vedere al livrarilor asteptate in 2009, cele mai mari proiecte isi gasesc locatia tot in zona de nord, in proportie de 43%. In plus, se creeaza un interes pentru zonele de vest si centru-vest, aceasta din urma reprezentand 13,6% din oferta totala a spatiilor de birouri disponibila in 2009”, sustin reprezentantii DTZ Echinox.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.