Locuintele au devenit inaccesibile chiar si la preturi de dumping. Garsonierele si apartamentele de 19.000 euro, respectiv 39.000 euro, oferite de primarul Radu Mazare tinerilor constanteni nu se vand. Dintr-o mie de persoane care s-au aratat interesate, doar 30 au semnat precontracte, achitand avansul de 15%. Desi preturile sunt la jumatate fata de cele practicate pe piata, blocajul creditelor bancare si evolutia defavorabila a leului i-au determinat pe multi tineri sa renunte la investitiile mari.

La Constanta, nu mai au cautare garsonierele de 20.000 de euro si nici apartamentele cu doua camere de 50.000 de euro promise de primarul Radu Mazare in campania electorala pentru cei de pana in 35 de ani. Criza economica si suspendarea creditelor ipotecare i-a determinat pe primii o mie de castigatori ai tombolei organizate de Mazare sa renunte la visul de a se muta intr-o locuinta ieftina si noua.

Inainte de alegerile locale din vara, primarul Radu Mazare a organizat o tragere la sorti pentru tinerii constanteni, cu varsta sub 35 de ani, care isi doreau o locuinta la pretul de constructie, al carei pret nu trebuia sa depaseasca 600 de euro/mp construit, iar in program s-au inscris nu mai putin de 16.000 de solicitanti. Tombola imobiliara a stabilit, practic, ordinea in care tinerii urmau sa primeasca locuintele. Mutarea in casa noua era prevazuta laa inceputul lui 2010. Primul cartier, a carui constructie a inceput in campania electorala din noiembrie, pentru alegerile parlamentare, urmeaza sa cuprinda 1.044 de locuinte, garsoniere si apartamente cu doua camere. Lucrarile de constructie la primele blocuri au constat in turnarea fundatiilor, ajungandu-se, in prezent, la nivelul etajului I. Asa ca primii 1.044 de pe listele Primariei au fost invitati, inca de la sfarsitul anului trecut, sa ridice documentatia pentru incheierea contractelor si pentru a alege formula de plata, cu un avans de 15%, 25%, 50% din pretul locuintei sau cu plata integrala. Pentru optarea uneia dintre formele de plata si pentru incheierea efectiva a precontractelor, tinerilor beneficiari li s-a dat ca termen data de 30 ianuarie.

Acum, cu numai doua saptamani inainte de termenul-limita, situatia este destul de bizara. Din cei 900 de solicitanti care si-au ridicat documentatia pentru a fi studiata, doar 30 au revenit la birourile amenajate special chiar pe santierul de pe strada Baba Novac, acolo unde vor fi ridicate blocurile, pentru a semna precontractele. In cazul in care nu respecta termenul de 31 ianuarie, cei care au dreptul de a cumpara printre primii locuinte ieftine il vor pierde, in favoarea celor cu un numar de ordine mai mare. Practic, multi dintre cei care asta vara credeau ca vor putea contracta cu siguranta cu credit ipotecar sunt acum direct afectati de criza economica si se tem sa se inhame la plata unor imprumuturi pe care apoi sa nu le mai poata returna.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.