Vanzarile de sisteme de degivrare, folosite pentru topirea zapezii din curte si de pe casa, cresc de la an la an, dar nu si preturile.
Anul acesta, cei care vor apela la sistemele electrice de topire a zapezii vor plati mai putin decat iarna trecuta cu aproximativ 10%. Principalul motiv al ieftinirii este scaderea pretului la cupru, care a facut ca principalul element de topire a omatului, cablul electric, sa fie mai ieftin. „Clientii care vor opta pentru un sistem electric de degivrare vor plati cu aproximativ 10% mai putin decat anul trecut“, a spus Costin Dumitrescu, managerul firmei Duraco Int’L Construct. Chiar si asa, pretul montarii unui astfel de sistem pe un acoperis de aproximativ 100 de metri patrati va costa in jur de 2.500 de euro.

Pretul este valabil si pentru o curte cu aceeasi suprafata.


„Cu tot cu accesorii, pretul unui metru patrat de sistem costa aproximativ 17,5 euro. La acesti bani se mai adauga pretul termostatului si pretul manoperei de montaj“, a precizat Costin Dumitrescu. Pretul unui cablu de 230 de metri lungime este de 280 de euro, al unuia de 100 de metri este 223 de euro, iar un cablu de sapte metri costa 43 de euro. Preturile sunt fara TVA. „Cu un cablu de 230 de metri se acopera o suprafata de aproximativ 16 metri patrati“, a amintit Costin Dumitrescu. Pretul unui termostat incepe de la 60 de euro si poate ajunge la 400 de euro. Termostatul mai scump are in dotare senzori, care in functie de umiditatea aerului si de temperatura exterioara declanseaza incalzirea cablurilor. Proprietarii care vor sa beneficieze de astfel de sisteme vor trebui sa plateasca inca 30% din pretul materialelor pentru manopera de montaj.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.