Blocajul din piata imobiliara a adus cu sine o rasturnare radicala de pozitii intre vanzatori si cumparatori. Dupa ani intregi in care jocurile au fost facute de cei dintai, cei din urma dispun acum de o libertate de negociere mult mai mare.

Preturile din anunturi, cu 15-20% mai mici

Una dintre transformarile esentiale aduse de anul 2008 pe segmentul apartamentelor vechi consta in ieftinirea semnificativa a acestui tip de proprietati, dublata insa si de o scadere majora a numarului de tranzactii.

De mentionat este insa ca reducerea drastica a preturilor locuintelor este formata din doua componente majore.

Astfel, „scaderile de preturi se regasesc atat la nivelul celor initiale, de listare in rubricile de anunturi, cat si la nivelul celor finale, la care se incheie tranzactiile”.

In primul caz, pretentiile proprietarilor au scazut in unele cazuri si cu pana la 15-20% fata de valorile inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.

Ieftinirile de pe acest segment al pietei rezidentiale nu se datoreaza insa exclusiv reducerii asteptarilor proprietarilor, in actualele conditii de piata.

Acestei componente i se adauga si largirea semnificativa a marjei de negociere, observabila in cazul tranzactiilor incheiate cu apartamente vechi.

Reducerea aplicata prin negociere este, si ea, semnificativa, aratand o crestere medie de 10% fata de 2007. „In cazul preturilor finale, daca la sfarsitul anului trecut, prin negociere se obtinea o reducere de 5-10% a preturilor initiale, in momentul de fata, negocierile se poarta si la procente de 15-20%”.

Cumulate, cele doua componente analizate mai sus reflecta o ieftinire totala a apartamentelor vechi de 30, maximum 40% fata de preturile initiale afisate de proprietari in aceeasi perioada a anului trecut.

Comparativ cu valorile finale, la care se incheiau tranzactiile pe segmentul apartamentelor vechi in cursul anului trecut, declinul inregistrat in 2008 se ridica la aproximativ 20-30%.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.