Activitatea in sectorul constructiilor din Anglia a scazut in luna decembrie la un nivel nemai atins din 1997. Dupa ce, la finele lui 2008, lira a fost devansata de euro, motivele sunt tot mai multe pentru ca Banca Angliei sa diminueze rata dobanzii, informeaza Times Online.

Indicele Markit, al nivelului constructiilor din Anglia, a scazut pentru a zecea luna la rand in decembrie 2008, pana la 29.3%, fata de 31.8% in noiembrie. Nivelul inregistrat in decembrie fiind cel mai scazut din 1997, cand s-a inceput calcularea acestui indice. Indicele Markit a fost calculat in urma unui studiu efectuat de The Chartered Institute of Purchasing and Suppy (CIPS).

Cea mai mare scadere a fost inregistrata in sectorul constructiilor de case, insa si alte sectoare din economia engleza au fost grav afectate.

Comitetul pentru Politica Monetara al Bancii Angliei urmeaza sa se intruneasca in cursul saptamanii si sa decida daca va reduce rata dobanzii din cauza situatiei economice in care se afla tara. Jucatorii de pe piata engleza, prevad o scadere cuprinsa intre 0.5 si 1.5%, ceea ce va aduce rata dobanzii la nivelul cel mai mic din cei 314 ani de existenta ai Bancii Angliei.

Pentru a-si feri afacerile de faliment, constructorii englezi au recurs la concedieri si la diminuarea salariilor pentru muncitori, se mai arata in studiul CIPS.

Roy Ayliffe, un reprezentant al CIPS a declarat, “spiritul Anului Nou a fost in mod clar amutit printre constructorii englezi, din cauza sanselor scazute de insanatosire a pietei imobiliare. Scaderile cererii globale au dus la cea mai severa contractie a PMI (Private Mortgage Insurance) in cel de-al unsprezeceala an de viata”.

“Inca o data, sectorul imobiliar a purtat greul crizei pe masura ce managerii au raportat scaderi semnificative ale afacerilor. Intr-un climat sumbru, firmele au fost fortate sa renunte la tot mai multi angajati pentru a fi pregatite pentru ceea ce va fi sigur va fi un alt an de greutati”, a adaugat Roy Ayliffe.

Anul 2009 va fi unul extrem de dificil pentru sectorul imobiliar din Anglia, a conchis Howard Archer, economist sef pentru Anglia si Europa in cadrul Global Insight, citat de Times Online.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.