3.300 de euro este suma care va poate scapa definitiv de facturile lunare atat la electricitate, cat si la gaze.

Investitia in sursele regenerabile se poate amortiza in aproximativ 4 ani, insa poate sa dureze si 25, in functie de costul sistemului.

Un sistem hibrid performant, care combina energia eoliana cu cea fotovoltaica, costa 16.000 euro si poate satisface orice nevoi casnice ale unei familii de patru membri.

Energiile regenerabile, desi inca scumpe la prima vedere si inaccesibile multora, reprezinta o investitie in viitor, din punctul de vedere al unei surse de energie cu emisii zero. O alta perspectiva care merita luata in seama este cea a independentei fata de producatorii nationali de curent electric. Morile de vant, panourile solare si energia hidro au inceput sa capete si la noi o expunere mediatica intensiva si, desi foarte putini romani au ales sa-si instaleze astfel de sisteme, cei care au facut-o sunt convinsi ca au facut o afacere.


O casa ecologica

Unul dintre acesti utilizatori este Titus Curteanu, un tanar de 29 de ani din Craiova, care a decis sa-si transforme casa intr-un circuit ecologic. Motivul pentru care Titus a optat pentru o astfel de solutie a fost o neintelegere cu un vecin in ceea ce priveste racordarea la reteaua de electricitate. "Desi atunci am fost suparat acum poate ii multumesc pentru faptul ca m-a facut sa aleg o astfel de optiune", ne povesteste craioveanul, care pe langa utilizator al energiilor neconventionale, este si un om al artelor, ca membru al Filarmonicii din Craiova.

Contrar opiniei publice, care catalogheaza drept inabordabila o solutie ecologica, Titus a reusit sa-si utileze casa cu un astfel de sistem cu doar 12.000 lei (aproximativ 3.300 de euro). "Sistemul hibrid pe care il folosesc este compus din o centrala eoliana de 1 KW, panouri fotovoltaice de 150 W si o instalatie de panouri solare cu tuburi vidate pentru incalzirea apei", ne-a mai spus Curteanu, care cu energia totala disponibila de 1.150 KWh reuseste sa alimenteze un televizor, un calculator, o masina de spalat, 15 becuri economice, un frigider si o pompa de apa.

Astfel, Curteanu si sotia lui, alaturi de care traieste de 5 ani, sustin ca au facut un "lucru foarte bun" in ceea ce priveste investitia in sursele regenerabile, iar amortizarea acesteia va avea loc in maximum 6 ani. "Dificultati cu productia de curent electric am avut o singura data, cand am folosit betoniera timp de 4 zile pentru renovarea casei si nici vantul nu a batut bine, in rest merge excelent", a completat Curteanu.
Probabil ati crede ca tanarul este de profesie inginer sau are orice vaga legatura cu stiintele exacte. Adevarul este tocmai la polul opus, Curteanu fiind un iubitor al artelor, iar pasiunea sa pentru acestea i-a adus un loc in Filarmonica din Craiova, unde singurul lucru ingineresc este viola la care canta.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.