Romanul care doreste sa-si cumpere o locuinta a devenit cobaiul pe care fac experimente brokerul de credite si agentul imobiliar * Francul elvetian este rege pe piata creditelor * Preturile sunt monopolul agentiilor imobiliare care manipuleaza si vanzatorii si cumparatorii
Un studiu aparut recent arata ca unul din patru romani intentioneaza sa-si cumpere o casa in urmatorii zece ani, adica cinci milioane de aspiranti. Dintre acestia, numai 400.000 au o capacitate financiara suficienta pentru un asemenea pas. Portretul tipic al candidatului "imobiliar" este cel al unui tanar sub 29 de ani, cu perspectiva unei cariere, care spera ca veniturile sale vor spori in timp. Majoritatea opteaza pentru o locuinta noua, in timp ce procentul celor care cauta o casa la mana a doua sau doresc doar sa investeasca este foarte scazut. Potrivit unui studiu al unei agentii imobiliare, in al doilea trimestru 2008, numarul apartamentelor vechi scoase spre vanzare a inregistrat o crestere de 51% fata de perioada similara a anului trecut.

Am incercat sa vedem daca un student ceva mai norocos, care lucreaza pe un venit peste medie in Bucuresti, dornic sa scape de caminele mizere din Regie si sa evite chiriile in permanenta ascensiune, poate accesa un credit, eventual chiar unul garantat cu o ipoteca platibila in 30 de ani. Am apelat la un broker de credite, ales la intamplare pe Internet, care mi-a sugerat sa completez cu datele personale un formular de "credit pentru achizitie sau constructie de locuinte" afisat pe site, promitandu-mi ca in cel mai scurt timp voi fi contactat de un consilier bancar.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.