Pretul chiriilor pentru spatiile de birouri din Capitala ar putea sa scada in urmatorul an cu pana la 15%, datorita finalizarii unui numar semnificativ de proiecte care au condus la stabilizarea pietei de profil bucurestene, au declarat, joi, reprezentantii companiei imobiliare RE/MAX.
"Piata bucuresteana s-a stabilizat ca urmare a finalizarii unui numar semnificativ de proiecte de birouri, care au ajutat la scaderea presiunii asupra chiriilor. Exista posibilitatea scaderii chiriilor pentru spatiile de birouri din Bucuresti cu pana la 15% in termen de un an", sustin reprezentantii RE/MAX, citati de NeWSIN.

In plus, acestia considera ca batalia pentru spatii de birouri s-a mutat in zona de vest a tarii, motiv pentru care nivelul chiriilor de aici este comparabil sau chiar mai mare decat cel din Bucuresti.

"Chiria pentru spatiile de birouri de clasa A din Cluj-Napoca a ajuns in luna iunie a acestui an si la 25 euro/mp, fata de 20 euro/mp in ianuarie, respectiv 16 euro/mp in iunie 2007", a declarat reprezentantul agentiei imobiliare clujene RE/MAX Class, Florin Popa. Pentru comparatie, in Bucuresti, nivelul mediu al chiriei pentru spatiile de birouri de clasa A se situeaza de un an de zile in jurul nivelului de 22 euro/mp.
Si la Arad chiriile pentru spatiile de birouri clasa A au atins un nivel maxim de 25 de euro/mp, in timp ce la Brasov cresterea a fost mai moderata, chiria ajungand in medie la 15 euro/mp. Prin urmare, randamentele pentru spatiile de birouri sunt in continuare foarte bune pentru dezvoltatori, mai ales daca acestia isi vor indrepta atentia tot mai mult catre orasele din tara.

"In Timisoara, numarul cladirilor de birouri este in crestere. Se construiesc tot mai multe, cu suprafete medii de 1.000-1.500 mp si regim de inaltime mediu de P+3/P+4. Chiria incepe de la 10 euro/mp- pentru birourile clasa B si poate atinge 35-40 euro/mp", sustine reprezentanta RE/MAX EdyInvest din Timisoara, Luminita Schio.

In estul tarii, chiriile pentru spatiile de birouri raman inca la un nivel mult mai scazut fata de Capitala si zona de vest: de exemplu in Iasi, pentru clasa A se platesc in medie 15- 17 euro/ mp, iar in Bacau- maxim 12- 13 euro/ mp, ceea ce inseamna cu aproape 50% mai putin decat in Vest si Bucuresti.
Potrivit reprezentantilor RE/MAX, majorarea chiriilor din zona de vest s-a produs ca urmare a extinderii accelerate a companiilor multinationale in afara Bucurestiului.

"Acestea s-au indreptat mai ales catre zona de vest a tarii, care a atras numeroase investitii importante in ultima perioada, in special in productie, Nokia fiind cel mai cunoscut caz recent. Prin urmare, cererea de spatii de birouri a crescut rapid, iar chiriile au tinut pasul" se arata intr-un comunicat al RE/MAX.
Compania estimeaza, totusi, o stabilizare a chiriilor pentru spatiile de birouri pana la sfarsitul anului, pe masura ce oferta va prinde din urma extinderea companiilor in provincie, unde stocul actual de spatii de birouri este inca dominat de cladiri vechi.

RE/MAX International
are peste 120.000 de agenti imobiliari in cele 7.000 de birouri RE/MAX aflate pe toate continentele, in 65 de tari. RE/MAX Romania si-a inceput activitatea la finele anului 2006, devenind in scurt timp cea mai extinsa retea imobiliara din Romania, cu 110 agenti in 23 de birouri active.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.