Valoarea comerciala a software-ului nelicentiat instalat pe computerele personale din Romania a atins suma de 195 milioane dolari in 2010, corespunzatoare unei rate a pirateriei de 64%

Aceste date sunt mentionate intr-un studiu global al Business Software Alliance (BSA) pentru anul 2010, care evalueaza situatia pirateriei software in intreaga lume.

"Aceste cifre arata ca, desi am inregistrat o scadere a ratei pirateriei software in Romania, mai este mult de muncit in aceasta directie. Cu cat vom reusi sa reducem rata pirateriei software, cu atat va fi mai bine pentru industrie si economie in general", a declarat, Magda Popescu, avocat BSA.

Studiul pentru anul 2010 este al 8-lea studiu global despre pirateria software realizat de BSA in parteneriat cu IDC, lider in domeniul cercetariide marketing si al prognozelor in industria IT. Metodologia utilizata include 182 de tipuri de date masurate pentru 116 tari si regiuni din intreaga lume. In plus, studiul din acest an include o noua dimensiune: un sondaj de opinie printre utilizatorii de PC-uri, axat pe atitudinile si comportamentele sociale legate de pirateria software, realizat de Ipsos Public Affairs.

Sondajul de opinie global a reliefat interesul utilizatorilor pentru drepturile de proprietate intelectuala, 7 din 10 respondenti sustinand necesitatea ca autorii sa fie platiti pentru munca depusa, pentru facilitarea progresului tehnologic. In mod surprinzator, sustinerea drepturilor de proprietate intelectuala a fost mai puternica la nivelul pietelor cu o rata ridicata a pirateriei.

In plus, studiul arataca, la nivel global, utilizatorii sunt constienti de valoarea software-ului licentiat, comparativ cu cel piratat, fiind recunoscut ca sigur si de incredere. In schimb, multi utilizatori nu stiu in ce masura metode des intalnite de achizitie software, precum cumpararea unui singur program licentiat pentru mai multe calculatoare sau descarcarea unui program dintr-o retea peer-to-peer, sunt legale sau ilegale.

Citeste si:
Skoda suspendă livrările modelului Octavia: cehii au o problemă...
Skoda suspendă livrările...

"Exista in mod cert o crestere puternica in ceea ce priveste perceptia valorii generate de software-ul original. Pe de alta parte, rezultatele demonstreaza din nou nevoia de a educa utilizatorii ca software-ul descarcat din retelele P2P. Este deseori ilegal si instalarea software-ului achizitionat pentru un computer pe mai multe calculatoare, acasa sau la birou, inseamna piraterie", a mai declarat Magda Popescu, avocat BSA.

  • De asemenea, valoarea comerciala a software-ului piratat in Europa Centrala si de Est e de peste 5,5 miliarde de dolari. La nivel global, aceasta cifra a crescut, atingand un nivel record de 59 de miliarde dolari, aproape dublu fata de 2003, cand acest studiu a inceput a fi realizat anual.
  • Jumatate dintre cele 116 de tari si regiuni studiate in 2010 au rata pirateriei de 62% sau mai mare, cu o medie de 42% la nivel global.
  • Economiile emergente au devenit o forta reala pentru pirateria software. Rata pirateriei in tarile in curs de dezvoltare este de 2,5 orimai mare decat cea din tarile dezvoltate, iar valoarea comerciala a pirateriei software (31,9 miliardedolari) este mai mult de jumatate din totalul acestei valori la nivel global.
  • Cele mai citate avantaje la nivel global ale software-ului cu licenta sunt accesul la asistenta tehnica (88%) si protectia impotriva malware si a hackerilor (81%)

  • Un caz de piraterie software des intalnit este achizitionarea unei singure licente software si instalarea acesteia pe mai multe calculatoare.
  • Majoritatea utilizatorilor din toata lumea cred ca protejarea drepturilor de autor aduce beneficii tangibile pentru economie: la nivel global, 59% din respondenti au declarat ca respectarea drepturilor de proprietate intelectuala e in beneficiule conomiei locale, in timpce 61% au afirmat ca astfel se creeaza locuri de munca.
Citeste si:
Sistemul informatic al ANAF este aproape blocat
Sistemul informatic al ANAF...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.