Business27 Decembrie 201020:00

Lectura de un minut

Telefoanele mobile vor deveni pana in 2015 suficient de avansate pentru a proiecta o imagine tridimensionala a persoanei care suna, in timp ce laptopurile ar putea fi alimentate prin energie cinetica, potrivit unor estimari ale cercetatorilor grupului IBM.

Predictiile fac parte din traditia anuala a grupului american, cel mai mare furnizor de servicii pentru computere. IBM isi consulta la sfarsit de an cei 3.000 de cercetatori pentru a identifica cinci idei cu cele mai mari sanse de a deveni realitate in urmatorii cinci ani, scrie MEDIAFAX.

  • Convorbirile holografice proiectate de telefonul mobil conduc topul anul acesta.

Predictiile specialistilor IBM includ si , baterii care se incarca in contact cu aerul, programe IT care pot informa exact unde si cand se vor produce ambuteiaje rutiereenerarea de informatii despre mediu prin intermediul unor senzori din smarphone-uri si masini sau alimentarea oraselor cu energie obtinuta din caldura degajata de serverele de date.

"Acestea sunt toate obiective indraznete, ceea ce este bine. Intr-o perioada dominata de pesimism, o doza mica de optimism tehnologic nu este rea", a afirmat Paul Saffo, director operational al diviziei de prognoza la compania de consultanta Discern din San Francisco.

Ideile nu sunt pentru IBM doar simple speculatii. Grupul se numara printre putinele corporatii care investesc in proiecte de cercetare pe termen lung si conteaza pe inovatie pentru dezvoltarea viitoare, noteaza Saffo.

IBM a investit 5,8 miliarde de dolari in cercetare anul trecut, 6,1% din venituri. Chiar daca in scadere de la circa 10% in anii '90, IBM cheltuieste mai mult pentru cercetare decat rivalii din IT, ca Hewlett-Packard, cu 2,4%.

Citeste si:
Studiu: Apple a devansat Google, devenind in acest an cel mai...
Studiu: Apple a devansat...

In primul set de predictii, din 2006, cercetatorii IBM au afirmat ca traducerea instantanee a convorbirilor va deveni obisnuinta. Asa ceva nu s-a intamplat inca, potrivit Bloomberg. In timp ce anumite programe pot traduce rapid documente in format electronic, iar o serie de aplicatii pot oferi o traducere limitata a convorbirilor, nu exista inca nimic disponibil la nivel universal.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.