BitDefender avertizeaza utilizatorii retelelor de socializare sa fie atenti atunci cand accepta cererile de prietenie din reteaua respectiva si sa aiba grija ce informatii impartasesc cu persoanele pe care nu le cunosc.

Conform unui recent experiment efectuat de BitDefender, utilizatorii platformelor de socializare nu sunt preocupati de identitatea reala a persoanelor pe care le intalnesc in mediul online si nici de informatiile pe care le dezvaluie in discutiile cu aceste persoane necunoscute.

Experimentul care a fost desfasurat pe parcursul a doua saptamani, arata ca 94% din utilizatorii care au primit cereri de prietenie din partea tinerei domnisoare au acceptat cererea de prietenie fara sa cunoasca identitatea reala a acesteia.

Experimentul a fost desfasurat pe un esantion de 2000 de utilizatori din toata lumea, membri ai uneia dintre cele mai populare retele de socializare. Structura esantionului: 1000 femei, 1000 barbati cu varstele cuprinse intre 17-65 ani (media de varsta - 27,3 ani). In prima faza utilizatorii erau rugati sa adauge o domnisoara necunoscuta ca prieten, apoi se initiau conversatii cu acestia pentru a determina ce fel de informatii utilizatorul in cauza va dezvalui domnisoarei.

Experimentul a aratat ca mai mult de 86% dintre utilizatorii creduli care au acceptat prietenia vin din industria IT, 31% din acestia lucrand in domeniul securitatii IT. Cel mai frecvent motiv pentru acceptarea prieteniei tinerei domnisoare blonde a fost “chipul dragut” (53%). Dupa aproximativ o jumatate de ora de conversatie 10% dintre angajatii din industria IT au dezvaluit blondei informatie personala senzitiva precum: adresa, numarul de telefon, numele mamei si tatalui, etc. - informatie care de obicei este ceruta pentru recuperarea parolei. 2 ore mai tarziu, 73% au dezvaluit informatie ce parea a fi confidentiala de la locul lor de munca precum: strategii, planuri de actiune si tehnologii/software inca nelansate.

“Reactia angajatilor companiilor de securitate IT din studiu, care cunosc pericolele informatice din aceste retele, este ciudata. Se pare ca politicile si regulile dispar pur si simplu exact in mediul unde acestea ar trebui sa fie mai stricte decat in orice alt mediu. De asemenea este interesant faptul ca ceea ce oamenii nu vor face niciodata intr-o situatie din viata reala se intampla sub umbrela unei asa-zise anonimitati si invizibilitati pe care o retea sociala o poate induce in mintea utilizatorilor. Concepte precum “a nu se dezvalui”, “confidential”, “privat” se sterg din mintile unor utilizatori atunci cand acestia converseaza pe chat cu o blonda, desi unele persoane probabil ca nu vor spune nimic asemanator daca vor intalni domnisoara blonda in persoana” a spus Sabina Datcu, BitDefender E-threat Analysis si Specialist Comunicare, autorul experimentului.

Citeste si:
Bitdefender și Poliţia Română au identificat o grupare de...
Bitdefender și Poliţia Română...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.