Operatorii de telefonie mobila vor aplica din 1 iulie un plafon implicit (financiar sau exprimat in volum, de cel mult 50 de euro/luna fara TVA) utilizatorilor finali care nu au optat pentru unul dintre plafoanele maxime propuse pentru folosirea serviciilor de comunicatii de date de roaming.

Potrivit Autoritatii Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), la atingerea pragului stabilit, operatorii vor suspenda serviciul de comunicatii de date in roaming pentru utilizatorii care nu au specificat faptul ca doresc, in continuare, furnizarea acestui serviciu, scrie NewsIn.

Aceste masuri vin in conformitate cu reglementarile europene in vigoare.

Astfel, de la 1 iulie, operatorii vor aplica utilizatorilor de servicii de comunicatii de date in roaming care nu au optat pentru un alt plafon pana la aceasta data plafonul implicit stabilit de reglementarile europene: fie un plafon financiar de maximum 50 de euro/luna (fara TVA), fie un plafon exprimat in volum a carui valoare sa nu depaseasca 50 de euro/luna (fara TVA). Utilizatorii pot solicita operatorilor schimbarea plafonului financiar implicit sau, dupa caz, eliminarea acestuia.

"Odata cu intrarea in vigoare a modificarilor reglementarilor europene referitoare la roaming, operatorii de servicii de comunicatii mobile trebuie sa respecte o serie de obligatii suplimentare in vederea protejarii intereselor utilizatorilor de servicii de comunicatii de date in roaming. Astfel, operatorii trebuie sa asigure utilizatorilor europeni care folosesc servicii de comunicatii de date in roaming pe teritoriul Uniunii Europene facilitatea de a suspenda accesul la aceste servicii in momentul atingerii unui anumit plafon financiar sau exprimat in volum pentru traficul de date, pentru a nu depasi cheltuielile estimate si pentru a proteja in acest fel utilizatorii de „socul facturii” la final de luna", se arata in comunicatul trimis miercuri de ANCOM.

In luna iunie 2010, tarifele de baza ale operatorilor din Romania pentru serviciile de comunicatii de date in roaming, in interiorul Uniunii Europene, se incadrau in intervalul 2 - 5 euro per megabyte (fara TVA). De asemenea, incepand cu data de 1 iulie, valoarea maxima a tarifului pentru apelurile efectuate in roaming va scadea de la 0,43 la 0,39 euro/minut, fara TVA, in timp ce valoarea maxima a tarifului pentru apelurile primite in roaming va scadea de la 0,19 la 0,15 euro/minut, fara TVA, in cazul utilizatorilor care au optat pentru pachetul Eurotarif.
Presedintele Autoritatii, Catalin Marinescu, considera ca stabilirea unui plafon-limita pentru serviciile de comunicatii de date in roaming asigura o mai mare transparenta si o mai buna protejare a utilizatorilor, limitand riscurile conectarii si descarcarii automate si necontrolate de date in roaming.

Citeste si:
Cât de mult a crescut traficul de internet în România, în carantină
ANCOM dezvăluie cât de mult a...

In baza reglementarilor Comisiei Europene, utilizatorii de servicii de comunicatii de date in roaming au posibilitatea de a opta, incepand cu 1 martie 2010, din proprie initiativa si gratuit pentru un plafon financiar sau exprimat in volum corelat unei perioade de utilizare specificate, precum si pentru un serviciu prin care li se furnizeaza informatii privind consumul acumulat pentru serviciile de comunicatii de date in roaming. Aceasta facilitate le garanteaza utilizatorilor de servicii de telefonie mobila in roaming ca accesul la internet va fi automat blocat dupa atingerea plafonului specificat pentru serviciile de comunicatii de date in roaming.

Atunci cand se apropie de acest plafon, utilizatorii primesc o notificare de avertizare pe telefonul mobil sau alt dispozitiv al serviciului de roaming (SMS, e-mail, fereastra de tip pop-up pe ecranul calculatorului etc.). In momentul in care acest plafon este depasit utilizatorii primesc o alta notificare prin care li se indica procedura de urmat in cazul in care doresc sa solicite continuarea furnizarii serviciilor respective, precum si costurile asociate fiecarei unitati suplimentare care urmeaza sa fie consumata. Daca utilizatorii serviciului de roaming nu raspund in mod adecvat la notificarea primita, furnizorul din tara de origine sisteaza imediat furnizarea si facturarea catre utilizatori a serviciilor de comunicatii de date in roaming, cu exceptia cazului in care utilizatorii solicita continuarea sau reluarea furnizarii serviciilor respective.

Citeste si:
S-a aflat tariful pe care Maria Constantin îl are pentru o nuntă....
S-a aflat tariful pe care...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.