Politia americana a pus sub acuzare un grup de trei persoane care sunt banuite ca ar fi comis cea mai mare frauda informatica din istorie. Cei trei sunt acuzati ca ar fi furat numerele de identificare a 130 de milioane de carduri.
Cele trei persoane sunt Albert Gonzalez, 28 de ani, si doua persoane de nationalitate rusa, care au mai fost acuzate de furt de date intre 2006 si 2008. Pana in prezent valoarea exacta a pagubelor nu a fost facuta publica, insa potrivit autoritatilor americane aceasta este cea mai mare frauda informatica din istorie, scrie Money.ro.

Modalitatea prin care cei trei au furat numerele de identificare ale cardurilor, este una extrem de ingenioasa, potrivit The Guardian. Cei trei au creat platforme false de plata online pe care le-au postat pe site-urile catorva companii americane: Heartland Payment Systems, o companie din New Jersey care proceseaza plati; lantul de magazine 7-eleven, lantul de supermarket-uri Hannaford si alte cateva corporatii ale caror nume nu au fost facute publice.

Heartland Payment Systems si lantul Hannaford au recunoscut anterior si in mod separat ca au avut loc furturi de date, insa nu se cunostea scopul fraudei. Procurorii americani au facut pentru prima data legatura intre infractiunile comise si Gonzalez, care a fost arestat anul trecut pentru ca ar fi furat date din cadrul unui sistem de plati al unui restaurant, noteaza Wall-Street, citand NewsIn.

Gonzalez, cunoscut in lumea online ca "soupnazi", a fost in trecut angajat de serviciile secrete americane pentru a "vana" hackeri, dar a fost prins ca ii informa pe hackeri cu privire la evolutia investigatiilor. Acesta se afla deja in arest in New York, acuzat pentru furtul numerelor de identificare a cardurilor a aproximativ 40 de milioane de persoane din toata lumea si risca 20 de ani de inchisoare.

Gonzalez si cei doi rusi au creat un sistem foarte sofisticat pentru a intra in sistemele informatice ale companiilor si au downloadat numerele de identificare ale cardurilor de credit. Au inceput prin a verifica care dintre site-urile companiilor din topul Fortune 500 au "hibe" in sistemele de securitate.

Suspectii sunt banuiti ca au studiat casele de marcat (n.r. checkout machine) ale uneia dintre victime, folosind informatia pentru a intra in sistemul informatic al companiei si sa uploadeze datele in servere din trei locatii din Statele Unite ale Americii, Letonia, Ucraina si Olanda. De asemenea, cei trei au mai folosit si malware, software malicios care ataca sistemele computerului si fura datele sistematic, instaland programe "sniffer" care cauta informatii financiare, mai scrie The Guardian.

Datele furate erau apoi vandute online sau folosite direct de banda de hackeri pentru a face tranzactii online sau pentru retrageri de numerar. Cazul pune in evidenta slabiciunea sistemului de procesare al tranzatiilor bancare din SUA, unde cea mai mare parte a cardurilor este securizata numai prin banda magnetica, mai arata Money.ro. Din fericire, in Europa, cardul cu cip, care este mult mai greu de fraudat, este deja folosit la scara larga, ceea ce face dificil un asemenea caz de furt de date.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.