Business 1 Iulie 2009 23:27
Cosmote a anuntat aseara semnarea acordului de achizitie a companiei Telemobil, care administreaza reteaua de telefonie mobila Zapp, intr-o tranzactie evaluata la putin peste 200 de milioane de euro.
Suma pentru achizitia actiunilor Zapp este estimata la aproximativ 61 milioane euro. Cosmote va prelua, in acelasi timp, si datoriile si obligatiile Zapp, aproximativ 146 milioane euro, dintre care, majoritatea vizeaza extinderea retelelor 3G si CDMA.

"Tranzactia semnata marcheaza o noua etapa de crestere si extindere a bazei de utilizatori pentru Cosmote Romania, avand in vedere ca licentele 3G si CDMA, precum si infrastructura permit companiei sa ofere cele mai competitive servicii de date si voce din Romania. Activand pe una dintre cele mai competitive piete din Europa si in numai trei ani si jumatate de la lansare, parcursul impresionant al companiei este dovada ca aceasta companie poate utiliza la maxim beneficiile acestei noi investitii”, a declarat CEO-ul Cosmote, Michael Tsamaz, potrivit Wall-Street.

Reprezentantii Zapp s-au declarat multumiti de finalizarea tranzactiei privind vanzarea companiei catre Cosmote Group, considerand-o avantajoasa pentru ambele companii. "Aceasta tranzactie vine dupa o perioada de investitii in infrastructura companiei, timp in care am efectuat lucrari majore de extindere a ariei de acoperire si am lansat noi servicii in parteneriat cu China Development Bank si ZTE Corporation. Adaugarea serviciilor de internet mobil de mare viteza de la Zapp la portofoliul de servicii oferite de Cosmote va fi foarte avantajoasa pentru ambele companii si pentru clientii lor", a declarat Nadim Akkaoui.

Business Standard anunta la jumatatea lunii mai, citand surse de pe piata de M&A, ca negocierile dintre Cosmote Group si Telemobil au fost initiate la inceputul lunii martie a acestui an, in conditiile in care tranzactia era programata pentru finalizare la finele acestui an.

Zapp este cel mai vechi operator de telefonie mobila de pe piata din Romania. Compania si-a lansat operatiunile comerciale in anul 1993. In prezent, detine o licenta CDMA in banda 450 MHz si o licenta 3G in banda 2100 MHz. Reteaua 3G a companiei acopera 23 de orase din Romania. In 2008, veniturile Zapp s-au ridicat la 61 milioane euro, in timp ce baza de abonati depasea 374.000.

Cosmote a intrat pe piata de telefonie mobila in anul 2005, prin achizitia Cosmorom. Compania a raportat pentru primul trimestru al acestui an un profit inainte de deprecieri si amortizari (EBITDA) de circa 13 milioane de euro si o crestere a numarului de clienti cu 44%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.