Business 1 Iulie 2009 14:02
Cea mai populara platforma destinata traficului de fisiere in sistem peer-to-peer, The Pirate Bay, a devenit parte a Global Gaming Factory X, pentru 7,8 milioane de dolari.
Cu peste doua milioane de utilizatori inregistrati, trackerul The Pirate Bay este responsabil atat pentru popularitatea fenomenului p2p cat si pentru promovarea gandirii copyleft si a unei noi viziuni asupra drepturilor de proprietate intelectuala, pe langa faptul ca este unul din cele mai vizitate 100 de siteuri din lume, generand un miliard de view-uri lunar. Recentul proces in urma caruia cei trei fondatori ai Pirate Bay au primit o sentinta reprezentand cate un an in inchisoare si plata a cate un milion de dolari pentru asistare la incalcarea copyrightului, Spectrial, a contribuit masiv la propulsarea Partidului Piratilor in Parlamentul European, unde suedezii au incepand din acest an un reprezentant.

Noii proprietari, Global Gaming Factory X, au declarat, fara sa dea prea multe detalii, ca urmeaza sa aplice un nou model de business care sa ii recompenseze si pe detinatorii drepturilor intelectuale ale diferitelor fisiere traficate prin intermediul torrentilor, pe langa implementarea unei noi tehnologii p2p, Peerialism.

Dupa cum au scris pe blogul oficial, confirmand achizitia care se va finaliza in decursul lunii august, banii obtinuti nu vor fi folositi pentru plata amenzilor catre organismele internationale care controleaza distributia operelor cu drepturi de autor protejate, cei care i-au dat in judecata, ci vor finanta proiectele unei fundatii specializate pe respectarea dreptului la libera exprimare, la informare si la pastrarea caracterului deschis al internetului.

Chiar daca piratii digitali sunt convinsi ca fanii loiali ai siteului vor renunta la Pirate Bay daca noii proprietari nu le vor respecta drepturile, acestia nu se arata deloc fericiti cu decizia. Cel putin in comentarii, majoritatea sunt dezamagiti ca au investit emotional in golful piratilor suedezi, simtindu-se tradati si sustinand ca siteul nu isi va mai putea respecta principiile si faima underground avand patroni corporati, unii amintind de istoria celebrei platforme Napster.

Optimisti in ceea ce priveste viitorul Pirate Bay, creatorii trackerului sustin ca, pe internet, un produs care nu evolueaza e obligat sa dispara, acesta fiind cazul trackerului, neschimbat in ultimii 2-3 ani. Daca varianta corporata a siteului va afecta serios capitalul simbolic pe care il are in acest moment, ramane de vazut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.