Business 5 Iunie 2009 12:53
Traficul de voce originat de catre utilizatorii finali de servicii de telefonie mobila a depasit anul trecut 16 miliarde de apeluri, respectiv 30 de miliarde de minute de voce, inregistrandu-se o crestere de aproximativ 36%, respectiv 44% fata de anul 2007, potrivit raportului de date statistice pentru semestrul al doilea al anului 2008.
"Desi anul 2008 a fost anul in care au aparut si in Romania primele semne ale crizei economice mondiale, din toate sectoarele comunicatiilor electronice s-au raportat cresteri consistente. Efectele actualului climat economic asupra comunicatiilor din Romania vor putea fi evaluate abia in toamna acestui an, cand vom avea datele referitoare la primul semestru al anului. Ne asteptam la stagnari pe unele sectoare si poate chiar la scaderi, dar in mod sigur vom avea o crestere a penetrarii broadband", a declarat Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Regelmentare in Comunicatii (ANCOM).

In functie de volumul de trafic de minute, respectiv de apeluri, in anul 2008, un utilizator de telefonie mobila a efectuat in medie, lunar, un trafic de voce de 1 ora si 54 de minute, respectiv 62 de apeluri. In acelasi timp, durata unui apel de voce originat de utilizatorii finali a crescut usor, cu doar 7 secunde, ajungand la 1 minut si 51 de secunde.

In ceea ce priveste structura traficului in functie de destinatiile apelate, nu s-au inregistrat schimbari semnificative fata de anul 2007. In continuare, utilizatorii din Romania vorbesc cel mai mult in propria retea, traficul in retelele proprii (on-net) detinand ponderea cea mai mare (81%) in traficul total realizat prin intermediul retelelor mobile de telefonie. Cresterea de peste 47% a volumului de trafic in retea se datoreaza, in special, ofertelor numeroase cu minute gratuite "in reteaua proprie" propuse de furnizori.

Numarul de mesaje scrise transmise in anul 2008 a crescut cu 36,5%, pana la valoarea de 4 miliarde, din care 79% reprezinta trafic de mesaje scrise catre reteaua proprie (on-net).


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.