Business 22 Mai 2009 22:16
O companie pune la dispozitie modelul 3D al unui intreg oras pentru bombardamente cu graffiti.
Earthmine a ales sa demonstreze capacitatile tehnologiei de mapare 3D pe care o folosesc construind o replica exacta a San Francisco-ului, WildStyleCity, pe care oricine o poate picta cu spray-uri virtuale, scriu cei de la Wired.



Specializati in crearea de baze de date geospatiale ale realitatii, pe care o indexeaza cu precizie de pixel in medii tridimensionale, cei de la Earthmine pretind ca au, in acest moment, cea mai avansata tehnologie in ceea ce tine de fotografierea in 3D a mediilor urbane.

Fata de imaginile pe care le puteti vedea pe Google StreetView, panoramele facute de Earthmine sunt rezultatul a cate doua fotografii realizate simultan, ceea ce l-a facut pe co-fondatorul companiei, Anthony Fassero, sa sustina ca "fiecare pixel din imagine este 3D".



Ca sa-si asigure presa internationala, dovada ilustratia acestui articol, Earthview a ales sa ii invite pe toti internautii sa se joace cu o aplicatie in Flash care le pune la dispozitie un rucsac echipat cu o harta, un spray si o lista a celor mai populari grafferi. San Francisco are in anumite cartiere peretii plini, deja, de tag-uri, bomb-uri si throw-uri virtuale pe care, desi nu se face sa "dai peste", poti sa le acoperi linistit. Dupa cum se poate vedea mai jos, distinctia dintre desenele din realitate si cele aplicate cu mausul este evidenta, iar cablurile atarnate peste tot arata familiar.



Dupa ce te plimbi prin cartiere si-ti alegi locul, fara teama ca poti fi surprins, pentru ca nu exista unelte de comunicare intre utilizatorii prezenti simultan in WildStyleCity, iar politistii apar doar in poze, ai la indemana trei dimensiuni de markere, trei de spray-uri si o paleta de culori.



Faptul ca a fost folosita fotografia stereoscopica nu inseamna neaparat ca in viziunea Earthmine strazile din San Francisco se vad mai bine. Rezolutia imaginilor nu este mult superioara celei de pe StreetView, iar fetele si numerele de masini sunt la fel de blurate, probabil pentru a evita un evenual proces din seria celor cu care se confrunta Google in ceea ce tine de respectarea spatiului privat.

Avand in vedere ca fiecare pixel este reprezentat in spatiu ca latitudine, longitudine si inaltime, harta tridimensionala rezultata este extrem de precisa si ar putea sa-si arate utilitatea in diferite domenii de activitate. Autoritatile ar putea sa foloseasca modelul mapat al unui oras pentru a imbunatati reteaua de transport in comun iar agentiile de advertising ar putea sa apeleze la panouri virtuale pentru clientii lor, Earthmine planuind sa devina principalul provider de informatii geospatiale despre orasele pe care le va fotografia in viitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.