Business 12 Mai 2009 00:07
Intel Corp este acuzata de Uniunea Europeana ca ofera producatorilor de computere reduceri pentru a nu cumpara chip-uri de la companiile rivale si ar putea fi nevoita sa renunte la aceste reduceri si sa plateasca o amenda anti-trust mai mare de un miliard dolari, scrie Bloomberg.
Comisia Europeana va decide in aceasta saptamana in legatura cu acuzatia potrivit careia Intel a amenintat competitia si a lezat consumatorii prin eliminarea Advanced Micro Devices din piata de chip-uri. Penalizarea ar putea depasi amenda record de 497 milioane euro impotriva Microsoft in 2004, dupa ce a folosit in mod abuziv monopolul sau in sistemele de operare ale PC-urilor, a declarat Thomas Graf, avocat anti-trust de la compania de avocatura Cleary, Gottlieb, Steen & Hamilton LLP din Bruxelles.

“Acolo este o fapta impresionanta ce ar insemna o amenda record pentru abuz intr-un caz de monopol, si aceasta ar putea depasi amenda pe care a primit-o Microsoft in urma cu cinci ani”, a declarat Graf.

Decizia comisiei ar putea spori presiunea asupra Intel, dupa ce vanzarile de computere au scazut din cauza declinului economic. Intel, cel mai mare producator de chip-uri, si-a mentinut cota de piata de aproximativ 80% prin oferirea de reduceri care conditionau producatorii de PC-uri sa cumpere toate sau majoritatea chip-urilor de la companie, a acuzat Comisia Europeana.

Intel s-a aflat in disputa cu Uniunea Europeana pentru mai mult de opt ani, in urma unei plangeri facute de AMD. Intel, care se confrunta cu un proces civil in urma unei reclamatii facute de AMD la Curtea Federala Americana si cu o investigatie facuta de Comisia Federala de Comert Americana pentru practici anti-concurentiale, va face, probabil, un recurs la apelul Curtii Europene pentru a preveni interdictia Uniunii Europene in privinta reducerilor, au declarat avocatii.

O mare parte din afacerea lor este bazata pe aceasta strategie a preturilor”, a declarat David Anderson, partener anti-trust la compania de avocatura Berwin Leighton Paisner din Bruxelles. “Daca iti aperi strategia, iti aperi ceva care este destul de valoros pentru tine. Ei folosesc o aparare ferma si vor crea un joc lung”, a adaugat David Anderson.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.