Cu o majoritate de 75 de procente, membrii retelei sociale sunt de acord cu noile principii de functionare dar si cu Declaratia Drepturilor si Responsabilitatilor.

La inceputul lunii februarie Facebook modificase conditiile de licentiere a continutului media postat de membrii sai, continut care ar fi ramas in proprietatea companiei chiar daca acestia alegeau sa isi stearga contul. Decizia a starnit un val de nemultumiri, determinandu-l pe Mark Zuckerberg, fondatorul si CEO-ul retelei sociale care numara in acest moment peste 200 de milioane de utilizatori, sa dea membrilor Facebook libertate de decizie, timp de o luna, in ceea ce priveste noii termeni ai folosirii serviciului, pe care ii puteau modifica si comenta dupa bunul plac.

In decursul saptamanii pe care au avut-o la dispozitie pentru a vota schimbarile propuse, 74,4% din cei 665.654 de membri care si-au dat cu parerea au fost de acord cu noile Principii si cu Declaratia Drepturilor si Responsabilitatilor, documente care vor intra in vigoare in saptamanile ce urmeaza. Principiile la editarea carora au putut participa toti cei care au avut ceva de spus referitor la termenii care guverneaza relatia dintre utilizatori si companie nu au valoare legala ca Declaratia Drepturilor si Responsabilitatilor dar “reflecta mai degraba filosofia si valorile catre care aspiram decat angajamente specifice intre utilizatori si Facebook”, dupa cum au afirmat oficiali ai companiei.

Decizia Facebook de a le permite utilizatorilor sa participe la modificarea principiilor care le guverneaza relatia cu platforma e o premiera pentru compania care-si propune, dupa cum a declarat fondatorul sau, sa adopte o “abordare democratica si transparenta”. O miscare populara a fost si faptul ca Zuckerberg a renuntat la conditia care stipula, initial, ca schimbarile votate de utilizatori sa intre in legalitate doar in cazul in care mai mult de 30% din numarul de membri ar lua parte la procesul democratic, chiar daca procentul celor care au votat nu a depasit 0.03% din total.

“De acum incolo, toate viitoarele modificari propuse Principiilor si Declaratiei Drepturilor si Responsabilitatilor vor fi supuse la avizare, comentariu si vot” a anuntat avocatul-sef al Facebook, Ted Ullyot, pe blogul companiei, in postarea care anunta, la sfarsitul saptamanii trecute, rezultatele votului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.