Presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Catalin Marinescu, a semnat joi deciziile prin care tarifele de interconectare ale operatorilor Cosmote, Telemobil si RCS&RDS scad de la 1 mai, a anuntat Autoritatea.

"Am semnat si trimis astazi (joi - n.r.) operatorilor deciziile individuale privind desemnarea tuturor celor cinci operatori de telefonie mobila din Romania drept furnizori cu putere semnificativa pe piata de terminare a apelurilor la puncte mobile in propriile retele. Prin aceste decizii am reglementat pentru prima oara tarifele de interconectare ale Cosmote, Telemobil si RCS&RDS, care vor fi obligati sa practice tarife de interconectare mai mici de la 1 mai 2009", a declarat Catalin Marinescu.

Astfel, nivelul tarifelor de interconectare impuse anterior Orange si Vodafone, pe baza modelului de calculatie elaborat in anii 2004-2006, se mentine la 5,03 eurocenti pe minut. In ceea ce priveste Cosmote si Telemobil, acestia vor practica de la 1 mai 2009 un tarif mediu de interconectare de maximum 6,4 eurocenti pe minut, de la 1 ianuarie 2010 un tarif de 5,67 eurocenti pe minut, iar de la 1 iulie 2010 un tarif de 5,03 eurocenti pe minut.

RCS&RDS va avea un tarif mediu de maximum 7,21 eurocenti de la 1 mai 2009, de 6,4 eurocenti de la 1 ianuarie 2010, iar de la 1 iulie 2010 de 5,67 eurocenti pe minut.

Aceste plafoane se vor pastra pana la elaborarea de catre Autoritate a unui nou model de calcul prin care se vor stabili tarife simetrice pentru toti operatorii de telefonie mobila.

De asemenea, in afara obligatiei de orientare pe costuri a tarifelor, ANCOM extinde si celelalte obligatii la toti cei cinci operatori. Se adauga, pentru toti operatorii, obligatia de a publica o Oferta de referinta pentru interconectare, obligatie pe care RCS&RDS va trebui sa o indeplineasca pana la 1 ianuarie 2010. Astfel, toti cei cinci operatori vor fi obligati la transparenta (publicarea unei oferte de referinta pentru interconectare), nediscriminare, controlul tarifelor prin fundamentare in functie de costuri, pe baza unui sistem de contabilitate a costurilor aprobat de autoritate, obligatia de furnizare a unor servicii si de acordare a accesului la anumite facilitati.

In luna martie, Comisia Europeana a salutat printr-o scrisoare decizia autoritatii de reglementare din Romania de a reduce tarifele de interconectare pentru operatorii mobili in conformitate cu viitoarea recomandare a Comisiei.

Comisia a solicitat, de asemenea, ca autoritatea sa alinieze tarifele de terminare a apelurilor mobile percepute de operatorii de telefonie mobila care se situeaza pe locurile trei si patru pe piata din Romania la cele autorizate pentru primii doi cei mai mari operatori.

Scrisoarea Comisiei a recunoscut scaderea la cote rezonabile a tarifelor practicate de primii doi cei mai mari operatori - Orange si Vodafone - (5,03 eurocenti pe minut) si a indicat ca, in absenta unor diferente obiective de cost, aceste tarife intermediare ar trebui sa se aplice, de asemenea, celorlalti operatori, cat mai repede posibil.

ANCOM a analizat observatiile Comisiei Europene si considera ca stabilirea unei pante de ajustare de 14 luni pana la atingerea simetriei tarifelor de terminare (5,03 eurocenti/minut) pentru cei doi operatori, Cosmote si Telemobil, este o masura necesara si proportionala, care conduce la indeplinirea obiectivelor reglementarii si, in acelasi timp, permite operatorilor ajustarea planurilor de afaceri intr-un interval de timp rezonabil, avand in vedere atat realitatile din piata romaneasca, cat si practica, doctrina si tendintele de reglementare la nivel european.

ANCOM considera ca aplicarea mai devreme de 1 iulie 2010 a principiilor simetriei ar fi disproportionata, incalcand principiul predictibilitatii, dar si principiile proportionalitatii si a tratamentului echitabil aplicat operatorilor, avand in vedere ca ajustarea tarifelor de terminare ale Vodafone si Orange s-a facut progresiv, intr-o perioada de 5 ani si 9 luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.