Negocierile dintre conducerea Nokia si sindicat s-au finalizat. In urma acestora, compania finlandeza va majora salariile angajatilor cu 5%, adica o medie de 40 leibrut, pentru fiecare muncitor, informeaza NewsIn.

Daca tinem cont de renumele si de cifra de afaceri la nivel global, procentul avansat este in totala neconcordanta cu realitatea si dezvoltarea economica la nivel regional si national. La momentul de fata se pare ca noi atata meritam: o crestere salariala de 5%”, a precizat Copil, adaugand ca fiind vorba de a treia runda de negocieri se astepta ca Nokia sa ofere cresteri salariale intre 20 si 25%.

Presedintele sindicatului, Cristian Copil s-a declarat nemultumit de oferta conducerii Nokia. Procentul de 5% avansat de angajator este cu mult sub solicitarea de 50% anuntata la inceputul discutiilor si infim, in conditiile in care salariul mediu al muncitorilor este de 850 de lei brut.

Liderul de sindicat a mai spus ca a primit semnale de la angajati ca vor avea multi dintre ei probleme financiare, in conditiile in care facturile de intretinere vor fi mai mari in aceasta iarna. „Oricum am calcula, unii dintre angajati nu se pot descurca din salariul acesta. In plus, asteptarile companiei sunt foarte mari, iar pentru performanta trebuie sa investeasca si pe latura umana. Avem incredere in faptul ca 5% este doar un inceput”, a mai spus Copil.

Acesta a mai spus ca in zilele urmatoare va incerca sa vorbeasca cu fiecare muncitor, chiar daca nu e membru de sindicat, pentru a vedea care este situatia financiara a fiecaruia. Urmatoarea runda de negocieri dintre Nokia Romania si sindicat va avea loc joia viitoare.

Sindicatul Liber Nokia este singurul care participa la negocieri, deoarece sindicatul afiliat la Cartel Alfa Cluj a fost declarat nereprezentativ, dupa ce firma a atacat in instanta constituirea sa.

Nokia Romania va negocia salariul in baza Contractului colectiv de munca, cu sindicatul legal constituit, adica Sindicatul Liber Nokia, se comunica intr-un comunicat al companiei.

In calitatea noastra de angajator etic, vom negocia conform legii din Romania, cu reprezentantii sindicatelor legal constituite. Pe 10 septembrie 2008 a fost constituit Sindicatul Liber Nokia Romania, inregistrat legal la tribunalul din Cluj-Napoca si astfel reprezentativ din punct de vedere legal la nivelul Nokia”, se arata in comunicatul de presa. Nokia mai afirma ca pe 13 octombrie 2008, Tribunalul Cluj a hotarat ca Sindicatul Metal-Electo-TM-IT, afiliat la Cartelul Alfa nu este reprezentativ la nivelul companiei Nokia, motiv pentru care finlandezii nu negociaza cu ei.

Potrivit Nokia Romania contractul colectiv de munca semnat in 2007 este valabil pana in 2010.

La fabrica Nokia din Jucu lureaza in acest moment peste 1.800 de angajati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.