Banca Nationala a Romaniei (BNR) a plafonat pentru a saptea saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo, pentru luni fiind disponibili 6 miliarde lei, nivel similar celui de saptamana trecuta, cand cererea bancilor a atins un record de 24,3 miliarde lei.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana, scrie MEDIAFAX.

Un numar de 14 banci au imprumutat saptamana trecuta 6 miliarde lei (1,3 milioane de euro), iar cererea institutiilor a atins cel mai inalt nivel inregistrat pentru acest tip de operatiuni, de 24,3 miliarde lei.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie BNR a imprumutat bancile cu toate sumele solicitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.