Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a mentinut, joi, rata dobanzii de politica monetara la 5,25% pe an, precum si nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Decizia BNR este in linie cu asteptarile analistilor, care anticipeaza o mentinere a actualului nivel de dobanda pana la finele acestui an, scrie MEDIAFAX.

BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale de la inceputul anului, pana la minimul istoric de 5,25% pe an. La inceputul lunii mai, BNR a oprit insa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Tot saptamana aceasta, BNR a anunta ca rezervele valutare au scazut in luna iulie cu 819 milioane de euro, scrie hotnews.ro.

La 31 iulie 2012, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 32,141 miliarde de euro, inregistrand o scadere de 819 milioane de euro fata de nivelul de la 30 iunie 2012, indica datele BNR publicate miercuri.

In cursul lunii iulie, mai arata oficialii Bancii de emisiune, au avut loc urmatoarele operatiuni:

  • Intrari de 1.292 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele.
  • IIesiri de 2.111 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4.413 milioane euro.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.