Turismul romanesc a fost grav afectat de recesiune, veniturile generate de aceasta industrie reducandu-se cu 16% in ultimii 4 ani, pana la 1,5 miliarde de euro in 2011.

Scaderea a fost cauzata, in principal, de reducerea numarului de turisti straini si a cheltuielilor acestora, de la peste 750 milioane de euro in 2008 la sub 600 milioane euro in 2011, potrivit unui studiu PriceWaterhouseCoopers (PwC).

Si turistii autohtoni si-au redus cheltuielile, in scaderea a fost mai mica, de doar 11% pana la 900 milioane euro anul trecut.

Acelasi studiu indica si faptul ca industria turistica din Romania a contribuit cu 1,4% la PIB, dar, daca se adauga si contributiile indirecte si cele induse, turismul aduce aproape 6 miliarde de euro la PIB-ul Romaniei. Chiar si asa, sectorul turistic romanesc are o contributie redusa la PIB in comparatie cu alte tari din regiune (in Bulgaria turismul reprezinta 3,6% din PIB, in Ungaria 4%, iar in Republica Ceha 2,8%).

Conform studiului, potentialul real de crestere a sectorului turistic din Romania este impiedicat de infrastructura de transport si cea hoteliera, precum si de lipsa unui numar suficient de personal calificat in domeniu (bucatari, ospatari, cameriste etc.).

Turismul este un sector economic foarte competitiv, iar Romania trebuie sa-si puna lucrurile la punct pentru a atrage un numar mai mare de turisti straini. Acest lucru nu va fi usor, avand in vedere ca tarile din regiune investesc masiv in dezvoltarea industriilor lor turistice. Romania ar putea utiliza o strategie de marketing diferita, promovandu-se drept o tara inca neafectata de efectele secundare ale turismului de masa, pozitionandu-se drept o destinatie de aventura pentru turistii interesati sa se abata de la traseele aglomerate”, a explicat Andrei Cretu, unul dintre autorii studiului PwC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.