Delegatia Fondului Monetar International (FMI), condusa de Jeffrey Franks, se intalneste, marti, la Ministerul Sanatatii, cu ministrul Cseke Attila, printre temele abordate fiind si cea a reducerii internarilor.

Guvernul s-a angajat, prin scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu Fondul Monetar International la finalul misiunii din octombrie-noiembrie 2010, la o serie de masuri pentru reducerea cheltuielilor din sistemul de sanatate.

Conform documentului obtinut de MEDIAFAX, Guvernul s-a angajat sa limiteze numarul de internari in spitale cu 10% raportat la nivelul din 2010, prin contracte anuale incheiate cu unitatile spitalicesti, sa elimine contractele obligatorii cu spitalele si sa incheie intelegeri doar cu anumite unitati, pe baze de concurenta, si sa limiteze marja de adaos comercial acceptata la achizitiile de medicamente din programul national lista C2 la maxim 1,5% pentru achizitii cu amanuntul si la cel mult 4% pentru en-gros.

Din lista C2 fac parte medicamente utilizate in tratarea cancerului, diabetului, HIV/SIDA, TBC.

Guvernul va modifica si sistemul de plata al medicilor de familie, astfel incat acestia sa primeasca 50% pentru plata per capita (fata de 70% in prezent), in favoarea platii per serviciu (limitata in prezent la 30%). Plata per capita se refera la plata pe numar de persoane inscrise pe lista indiferent daca acestea vin la medic sau nu.

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla la Bucuresti, in perioada 27 aprilie-9 mai, pentru prima evaluare a noului acord.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.