BNR pregateste masuri speciale, cel mai probabil prudentiale, de descurajare a creditarii in valuta pentru persoanele cu venituri in lei, in linie cu tendinta de reglementare existenta la nivel european, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

"In primul rand, creditul in valuta ar trebui sa fie destinat exportatorilor, carora nu le dai credite in lei, celor care fac investitii straine, aici nu avem nicio grija pentru dezvoltarea acestui credit, cu atat mai mult cu cat schimburile comerciale ale Romaniei nu numai ca au o evolutie pozitiva, dar sunt principala locomotiva a iesirii din criza", a declarat guvernatorul bancii centrale, conform MEDIAFAX.

El a aratat ca exportatorii si cei care fac investitii straine sunt protejati impotriva riscului valutar, iar BNR nu are nici un motiv sa descurajeze creditarea in valuta pentru acesti debitori.


"Apare insa problema debitorilor neprotejati, a populatiei care castiga in lei. Asa cum apare in comunicat (transmis de BNR saptamana trecuta dupa sedinta de politica monetara - n.r.), pentru acest sector de creditare in valuta pregatim masuri speciale de descurajare a creditarii in valuta. Nu pentru toata populatia, intrucat daca are castiguri in valuta, atunci de ce sa descurajam?! Ne inscriem in orientarea europeana. La nivel european, inclusiv pornind de la experienta Romaniei, s-au degajat cateva linii de actiune", a afirmat Isarescu.

Guvernatorul BNR spune ca masura este ceruta acum chiar si de bancile comerciale. El a precizat ca masurile vor fi, cel mai probabil, de natura prudentiala.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, saptamana trecuta, mentinerea dobanzii de politica monetara si reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta cu scadenta reziduala de sub doi ani ale institutiilor de credit de la 25% la 20% incepand cu perioada de aplicare 24 aprilie-23 mai 2011.

Totodata, CA al bancii centrale a subliniat, in comunicatul detaliat transmis dupa sedinta de politica monetara, ca "este necesara evaluarea continua a tendintelor procesului de creditare a sectorului neguvernamental, in vederea asigurarii unei evolutii adecvate a creditarii in lei fata de cea in valuta".

Soldul creditului neguvernamental era la finele lunii februarie de 206,6 miliarde de lei, dintre care peste 60% reprezentau imprumuturi denominate in valuta.

Citeste si:
Ședință la vârful BNR. Consiliul de administrație al Băncii...
Ședință la vârful BNR....

Astfel, soldul creditului neguvernamental acordat in valuta, exprimat in moneda nationala, era de 129,67 miliarde de lei, dintre care 64,64 miliarde de lei au fost imprumutate de populatie, iar restul de firme.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.