Banca Nationala a Romaniei pregateste o restructurare a activitatii plecand de la ultima aliniere intre activitatea bancii centrale si cea a BCE, dar nu s-a discutat nicio cifra privind disponibilizarile, ci doar principii, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Vasilescu a facut aceste precizari in replica la unele articole aparute in cursul zilei privind disponibilizarile din BNR.


Surse din banca centrala au declarat, marti, ca BNR va disponibiliza majoritatea angajatiilor care lucreaza in sucursalele teritoriale, cei mai multi de la supraveghere bancara, intrucat aceasta activitatea se face aproape exclusiv la nivel central.

"Vreau sa fac urmatoarele precizari. In primul rand, pana la aceasta ora, la BNR nu s-a discutat despre niciun fel de cifre, se discuta numai principii. A doua chestiune, aceasta ar fi cam a cincea restructurare care se face la banca centrala, ideea nefiind nicidecum disponibilizarea de personal, ci modernizarea activitatii", a spus Vasilescu, conform MEDIAFAX.

El a precizat ca modernizandu-se activitatea in BNR s-a plecat de la un corp de activitate de 6.000 de oameni si s-a ajuns intr-un anumit moment la 1.500, dar apoi a fost nevoie de alta reorganizare si directii noi si s-a ajuns la "1.600 si ceva" de angajati.

"Acum se face o restructurare, dar este in pregatire. Repet, nu au fost discutate niciun fel de cifre. Se face o restructurare plecand de la ideea ultimei alinieri intre activitatea BNR si cea a BCE. Practic se discuta si exista un material privind principiile, care a fost discutat la nivelul conducerii bancii si in Consiliul de Administratie, dar numai si numai principii", a continuat oficialul bancii centrale.

Vasilescu a spus ca restructurarea este legata si de modernizarea activitatii de supraveghere, care, ca si la BCE, se concentreaza la sediul central al bancii.

"In acelasi timp prin disponibilizarea, eliberarea, unei parti de personal din sucursale, se face o retructurare cu urmatoare principii. Sucursalele vor avea urmatoarele misiuni principale: culegerea de date statistice din teritoriu, transmiterea mesajelor de politica monetara pentru mass-media din tara, mediul de afaceri si cel academic si o mai buna legatura cu mediul academic si de afaceri din teritoriu", a mai afirmat Vasilescu.

Citeste si:
Tanczos: Fondul de salarii e asigurat la Poșta Română; e un plan de...
Tanczos: Fondul de salarii e...

El a reiterat ca in BNR nu s-au discutat decat principiile pe baza carora sa se faca restructurarea, privim "trecerea de personal dintr-o parte in alta".

BNR are 20 de sucursale, dintre care majoritatea sunt calificate sucursale de grad II, trei sunt sucursale de grad I - Timis, Cluj si Iasi, iar sucursala municipiului Bucuresti are un regim special, fiind cea mai mare unitate teritoriala.

Banca centrala a inceput inca din 2000 un program de restructurare, cand au fost desfiintate toate agentiile teritoriale, concomitent cu inchiderea unor sucursale judetene, a caror activitatea a fost preluata de alte sucursale judetene.

In centrala bancii, functioneaza 23 de directii si Cancelaria BNR, iar numarul total de salariati, inclusiv cei din teritoriu, se ridica la aproape 1.800.

Banca centrala a angajat anul trecut 109 persoane, in timp ce 56 de salariati au incetat raporturile de munca cu institutia, potrivit datelor prezentate de BNR in raportul pentru 2009.

Citeste si:
Ministerul Finanțelor a împrumutat 400 milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a...

Acelasi document precizeaza ca la programele de formare profesionala au participat 735 salariati, atat din centrala, cat si din sucursalele BNR, reprezentand 41,5% din totalul personalului. Astfel, reiese ca BNR a avut anul trecut un numar total de 1.771 angajati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.