Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti seara, un proiect de lege initiat de parlamentari PSD+PC si PNL prin care se instituie aplicarea scaderii valorii de 24% a TVA la 5% pentru alimentele de baza.

Astfel, painea, carnea, laptele, uleiul vegetal si zaharul se includ de lista alimentelor ce vor avea TVA de 5%.

Initiativa legislativa semnata de mai multi deputati si senatori PSD+PC si PNL a fost respinsa de Senat, dar a trecut marti, aceasta fiind adoptata de Camera Deputatilor, in sesiunea de vot final, cu unanimitate, respectiv 290 de voturi "pentru".

"In plen a fost adoptata, la vot final, initiativa noatra de reducere a cotelor de TVA pentru produsele alimentare de baza. Iata ca deja unul dintre obiectivele programului de guvernare lansat la Congres a fost atins", a declarat, miercuri, presedintele Comsiei de Buget-Finante din Camera, deputatul PSD Viorel Stefan, conform MEDIAFAX.

El a sustinut ca initiativa PSD+PC si PNL a fost votata marti si de catre ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, prezent la vot.

  • "Initiativa legislativa va intra in vigoare de la momentul publicarii in Monitorul Oficial", a mai spus Viorel Stefan.

Intrebat daca PDL a votat aceasta initiativa a opozitiei dintr-o eroare, Viorel Stefan a precizat ca Guvernul si-a asumat in cunostinta de cauza acest demers.

"Sunt putin derutat. Dezbaterile in plen au avut loc intr-un moment in care noi nu eram in sala, sedinta fiind condusa de Roberta Anastase. Faptul ca, urmare a acestei dezbateri, a condus la un vot favorabil initiativei, ne face sa credem ca Guvernul si-a asumat in cunostinta de cauza aceste demers", a mai spus Viorel Stefan.

In punctul de vedere transmis Parlamentului, Guvernul precizeaza ca nu sustine acest proiect de lege.

Citeste aici Legea privind scaderea TVA de la 24% la 5% la alimentele de baza.

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, spune ca parlamentarii Puterii au votat din greseala pentru scaderea TVA la 5% pentru alimente si a neimpozitarii pensiilor sub 2000 de lei.

  • „A fost o eroare de comunicare, ca modalitate de lucru. Vom reveni asupra acesteia printr-o initiativa legislativa pe care o vom promova in regim de urgenta si prin care vom reveni”, a declarat pentru Realitatea.
  • "A fost o eroare de tehnica legislativa. Se mai intampla. O sa o indreptam intr-un fel sau altul. Nu suntem. Am avut mai multe respingeri de legi, am crezut ca este respingere", a declarat deputatul PDL, Gelu Visan, , conform Adevarul.
De asemenea, Camera Deputatilor a adoptat si propunerea legislativa a deputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede ca "venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin scaderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare".
Citeste si:
INS: Rata șomajului din România a ajuns în august la 5,4%, în...
INS: Rata șomajului din...

Trebuie mentionat ca initiativa legislativa a fost respinsa de Senat in luna mai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.