Autoritatile Uniunii Europene pentru reglementarea sectorului bancar au prezentat, vineri, un proiect care include cele mai dure si mai ample limitari din lume pentru bonusurile bancherilor.
Bonusurile vor fi plafonate in functie de profituri si vor trebui returnate daca se dovedeste ca au fost acordate pentru asumarea de riscuri nejustificate, potrivit unui proiect al Comisiei Autoritatilor Europene pentru Reglementare Bancara. Propunerile, care vor trece si printr-o faza de consultari, ar urma sa fie adoptate, la nivel european, anul urmator, relateaza MEDIAFAX.

Setul de reguli limiteaza agresiv plata excesiva a bancherilor , depasind principiile convenite in cadrul G20 de cele mai avansate economii ale lumii.

"Aceste deviatii de la trendul global in privinta remuneratiilor ar putea creste probabilitatea ca bancile sa-si transfere operatiunile din UE sau cel putin sa le extinda pe cele din afara spatiului comunitar", a afirmat Jon Terry, partener la firma de consultanta PwC. Anumite prevederi ale proiectului sunt mai putin restrictive decat anticipau analistii, noteaza Reuters.

Comisia vizeaza ca bancile sa fixeze un raport "adecvat" intre bonusuri si salariul fix al angajatilor din conducere si nu impune un anumit raport la nivelul sectorului.

In plus, toate aspectele proiectului au fost definite respectand principiul "proportionalitatii", care avantajeaza companiile mici, cu un grad de risc mai scazut, considera analistii. Totusi, multe din propuneri sunt conforme asteptarilor.

Astfel, doar o parte a bonusului va putea fi platita imediat, urmand ca 40-60% sa fie achitat pe o perioada de 3-5 ani. Bancile ar trebui, de asemenea, sa nu acorde plati suplimentare, fara legatura cu performantele, angajatilor care parasesc institutia.

Dupa incheierea consultarilor publice, comisia de reglementare va transmite versiunea finala a propunerilor catre executivul UE pentru aprobare.

Citeste si:
A fost promulgată legea care interzice referirile la identitatea de...
Iohannis a promulgat legea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.