Business30 Septembrie 2010

Lectura de un minut

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%.

CA al BNR a reiterat ca banca centrala urmareste gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare, relateaza MEDIAFAX.

Decizia bancii centrale a fost anticipata de analisti, care au aratat ca prudenta va fi cuvantul de ordine pana cand situatia economica va fi mai clara si vor disparea presiunile inflationiste.


La sedinta precedenta, din 4 august, Consiliul de Administratie a decis sa mentina dobanda de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%. Banca centrala a scazut rata dobanzii in primele patru sedinte de politica monetara din acest an, de la 8% la 6,25%, dar a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta.

Pana la sfarsitul anului, CA al BNR a mai programat inca o sedinta de politica monetara, in data de 2 noiembrie, iar prima sedinta de politica monetara din 2011 este programata pentru data de 5 ianuarie.

Citeste si:
Adrian Vasilescu, BNR: ”Mugur Isărescu NU a colaborat cu Securitatea”
Adrian Vasilescu, BNR: ”Mugur...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.