Guvernul a aprobat scrisoarea suplimentara de intentie la acordul de imprumut cu Fondul Monetar International.

Documentul, obtinut si prezentat de MEDIAFAX la inceputul lunii august, releva ca Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa concedieze 74.000 de bugetari pana la finele acestui an, dupa ce a disponibilizat deja 27.000 de salariati, si sa renunte la minim 15.000 de angajati din sectorul public in 2011.

Ce a promis Executivul Fondului Monetar International?

  • Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa mentina inghetate pensiile in 2011, sa elimine al 13-lea salariu, primele de vacanta si subventiile la incalzire, precum si sa revizuiasca sistemul de asistenta, Codul Muncii si alte legi privind piata muncii, inclusiv pentru a "imbunatati" cadrul de negociere a salariilor.

Guvernul s-a mai angajat ca va creste tarifele practicate de zece companii publice care inregistreaza cele mai mari pierderi, inclusiv de CFR Calatori si CFR Marfa, Termoelectrica, Metrorex si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale.
  • Executivul a promis FMI ca va elabora o ordonanta pentru impozitarea averilor mari ale persoanelor fizice si va extinde criteriile de definire a venitului impozabil, astfel incat sa fie taxate toate castigurile provenind din surse pentru care nu sunt acceptate scutiri.
  • Guvernul a promis totodata FMI ca nu va trimite Parlamentului modificarile la Legea salarizarii inainte de a primi avizul acestei institutii si al Comisiei Europene, si ca modificarile vor fi adoptate pana la sfarsitul lunii octombrie.

Ordonanta de urgenta privind contractele de credite pentru populatie va fi modificata astfel incat actul normativ sa se aplice in totala conformitate cu legislatia Uniunii Europene, in principal in ceea ce priveste non-retroactivitatea.
  • In acelasi timp, Executivul s-a angajat fata de FMI ca va reveni asupra masurii de reducere cu 25% a salariilor angajatilor BNR, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Guvernul va cere o derogare de la Consiliul Uniunii Europene pentru a putea majora de la 35.000 de euro la 100.000 de euro pragul cifrei de afaceri sau a veniturilor pentru care devine obligatorie inregistrarea si plata TVA.

Potrivit prevederilor actuale ale Codului Fiscal, firmele care au o cifra de afaceri anuala de pana la 35.000 de euro pot alege sa nu plateasca TVA, operatiunea devenind obligatorie peste acest prag.

Pe de alta parte, Guvernul a reiterat ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului pregateste vanzarea a 18 firme mici controlate integral si cedarea participatiilor minoritare detinute la cel putin 150 companii, mentionand ca unele tranzactii vor fi incheiate cu intarziere, in 2011.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.