Moneda nationala s-a depreciat in debutul sedintei interbancare de vineri, cotatiile depasind nivelul de 4,28 lei/euro, iar dealerii spun ca incertitudinea din mediul politic continua sa puna presiune pe leu.

In deschiderea sesiunii, bancile afisau cotatii de 4,2720 - 4,2750 lei/euro, usor mai sus fata de nivelul de joi, de 4,2680 - 4,2700 lei/euro.
Potrivit dealerilor, remanierea ministrilor a pus totusi presiune pe curs, desi efectul este putin intarziat, dar tranzactiile sunt reduse si realizate, in principal, de clientii locali. De asemenea, bancile locale cumpara euro pentru constituirea provizioanelor in valuta, relateaza MEDIAFAX.

"Leul s-a depreciat pe fondul tensiunilor politice, dar si din cauza faptului ca banca centrala nu a aratat sa intervina in favoarea leului", a spus un dealer.

Cursul a urcat treptat, in prima ora de tranzactionate, iar in jurul orei 10:15 bancile afisau cotatii de 4,2820 - 4,2840 lei/euro.

Dealerii spun ca evolutia leului va depinde si de contextul international, iar daca vor aparea date negative sunt premise ca paritatea sa continue sa creasca.

Jucatorii asteapta in aceasta sedinta si date din SUA, autoritatile americane vor publica evolutia statelor de plata a salariilor din economie, exceptandu-le pe cele din agricultura, din luna august.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat un curs oficial de 4,2616 lei/euro, in scadere cu 0,2 bani comparativ cu paritatea de miercuri, de 4,2636 lei/euro, dupa ce marti si miercuri, referinta a atins niveluri maxime ale ultimelor cinci saptamani. Leul s-a intarit si fata de dolar, astfel ca banca centrala a calculat o rata de schimb cu 1,32 bani mai redusa, de 3,3203 lei/dolar, dupa ce miercuri dolarul a fost cotat la 3,3335 lei.

Pe piata monetara, dobanzile pentru depozitele cu scadenta la o zi au coborat pana la 4 - 5%, de la 5,36 - 5,86% cat erau joi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.